streda 28. júna 2017

Zdravší pohyb zmenou pohybových stereotypov

Zdravotné problémy, bolesti, obmedzený pohyb sú čím ďalej tým častejšie. To všetko aj napriek tomu, že sa ľudia snažia športovať a cvičiť. No treba si uvedomiť, ako dané pohyby vykonávame, aké máme držanie tela pri pohyboch alebo v statických polohách.

Skôr ako sa začneme venovať náročným cvičeniam, mali by sme sa sústrediť na zmenu pohybových stereotypov. Zdokonaľovať techniku krok za krokom a potom myslieť na cvičenie so závažím. Niekedy ešte pred zmenou pohybových stereotypov je potrebné zapracovať na mobilite, pretože aj správny pohybový stereotyp pre nás môže byť problém vykonať. Skrátené a oslabené svaly, obmedzená kĺbová pohyblivosť. Potrebné je zapracovať taktiež na stabilite, aby sme boli schopní držať telo ´´pohromade´´. Musíme mať pocit istoty, že naše telo je pevné a funkčné, že tvorí jeden stabilný celok. Tu už, ale zachádzam hlbšie do témy, takže späť k podstate.

Trénujeme drepy, deadlift, príťahy, využívame tlakové cvičenia a sústreďujeme sa na posilnenie stredu tela. Snažíme sa o čo najlepšiu techniku, so spevneným telom, vyhýbame sa zraneniam. To všetko však iba počas samotného cvičenia, väčšina ľudí, aby som nehádzal všetkých do jedného vreca. Prečo tieto techniky neaplikujeme pri bežných činnostiach a hlavne mimo tréningu ? Trénujeme mŕtvy ťah s kettlebellom a po odcvičení to klient položí cez predklon a zhrbený chrbát. To sme stále ešte na tréningu. Skúsme sa zamyslieť a uvažovať nad tým čo robíme. Pretože jedno trénujeme, snažíme sa o dokonalosť a v zlomku sekundy to celé pokazíme. Prečo ? Sme dospelí ľudia a nie malé deti, že nám je potrebné niečo 500x opakovať. Môže byť niekto trénovaný, neviem aký silný, no stačí jeden zlý pohyb a zranenie je na svete. Nehovoriac o tom, že už to môže byť trvalé. Stojí nám to za to ? Ta nepozornosť alebo lenivosť a pohodlnosť ?

Tento problém nemusí vzniknúť hneď, ale časom. Časom si možno budujeme ´´časovanú bombu´´ ani o tom nevieme. Snažme sa všetko z tréningu využívať pri ďalších činnostiach, ako na tréningu, tak aj mimo neho.

Je niekedy naozaj smutné a nepríjemné, ak sa človek snaží niekoho naučiť tie správne veci (pohyby), ale nepodarí sa to ani po niekoľkých mesiacoch či rokoch. Jedného dňa dotyčný príde, že má problém. Prečo ? Sám si potom uvedomí, že urobil zlý pohyb. Prečo nevyužil to, čo sa učíme, nacvičujeme na tréningu ? Je to častý jav, ale každý si to musí uvedomiť sám a pracovať na tom, myslieť na to čo najčastejšie. Tiež na tom neustále ešte pracujem. No všetko sa to postupne zautomatizuje, ale chce to čas a vytrvalosť. Potom tieto pohyby budeme vykonávať automaticky, tak ako sme si ich osvojili a naučili sa ich. V takom prípade sa nemusíme obávať zdravotných problémov.


Budujme si preto správne pohybové návyky, stereotypy, aby raz nebolo neskoro. Nikto z nás nechce navštevovať lekárov, absolvovať liečenia, operácie. Zranený a chorý človek sa stáva slabým a zraniteľným. Nekráčajme s davom, ale vystúpme z neho a pracujem na sebazdokonalení aj v tomto smere. Hlavne, buďme vzorom pre ostatných a pomôžme aj ostatným ak o to majú seriózny záujem.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára