štvrtok 29. júna 2017

Telocvične strácajú svoju podobu

Pri trénovaní na základných školách som si uvedomil, aké skvelé telocvične v minulosti vznikali. Bolo v nich asi všetko potrebné na nácvik, trénovanie a zdokonaľovanie našich pohybových schopností a zručností. Presne to, čo dnes mnoho ľudí vyhľadáva. Všetko to vybavenie slúžilo na všestranný pohybový rozvoj, presne na to, v čom dnes máme najväčšie slabiny. Gymnastické kruhy, laná a tyče na šplhanie, bradlá, kladiny, hrazdy, ribstoly a tak by som mohol pokračovať. Jednoduché zariadenia a vybavenie s maximálnym prínosom pre nás a naše zdravie.



Je už dávno známe, že telesná výchova nie je tým, čím bola. Česť výnimkám, školám, na ktorých aj telesná výchova má svoje pevné miesto a určitú úroveň výučby. Je ťažké určiť, kto je vinník, že telesná výchova upadá. Môžu to byť učitelia telesnej výchovy, žiaci, ich rodičia, lekári, ktorí bezdôvodne oslobodzujú žiakov od telesnej výchovy,.... Vinník môže byť ktokoľvek. Čo ma však zaráža, že to ´´historické´´ vybavenie telocviční zapadá prachom alebo sa stráca, niekde už nie je dostupné vôbec. Laná žiadne, po kruhoch ostávajú iba voľne visiace popruhy, tyče demontované a podobne. Niektoré deti to ani nepoznajú, nemajú ani možnosť si to vyskúšať. Vyhovárať sa niekedy na to, že deti nemajú záujem, tiež nie je pravdou.  Nie raz som bol svedkom, že výučba TV prebieha individuálne. Tí čo cvičia, majú na výber z loptových hier, posilňovne, netradičných hier. Venujú sa tomu o čo majú záujem.
No sú deti, ktoré by chceli vyskúšať a prejavujú záujem o šplh na tyči, na lane napríklad. Baví ich to, sú nadšené, je to pre nich niečo nové, pretože sa s tým stretávajú prvýkrát. Po ich vyspovedaní viem, že sa k tomu nikdy nedostali a to aj napriek tomu, že to majú v telocvični dostupné. Ak je taká individuálna výučba, prečo sa týmto deťom nevenovať viac a nenaučiť ich niečo ? Možno to potom zaujme aj ostatných a tiež budú mať snahu. Častokrát je možné vymyslieť zábavné cvičenia, zostaviť im prekážkové dráhy, nemusí to byť iba ´´nudný´´ nácvik.
Chcem upresniť, že píšem o deťoch na I. stupni základných škôl, s ktorými mám skúsenosti. Tu ešte väčšina detí prejavuje záujem o pohybové a športové aktivity, mali by sme im tento záujem upevniť a povzbudiť ich k tomu.
Späť k vybaveniu telocviční. Keď sa to teraz stráca a ničí, čo bude o pár rokov ? Vymiznú telocvične ? Niektoré školy ich už teraz nemajú. Budeme sa snažiť o obnovu a postavenie toho, čo bolo už vybudované a svojou ľahostajnosťou a hlúposťou sme zničili ? Neviem a nechápem tomu.
Dnes už je z toho aj pekný biznis. Čo myslíte, koľko asi by stáli gymnastické kruhy so zariadením alebo si pozrite cenu ribstolov. Nehovoriac o tom, že okrem vysokých cien, už tá kvalita nie je ako niekedy. Určite si to vie každý porovnať aj sám z iných oblastí.
Mali by sme si zachovať to čo máme, čo najdlhšie a odovzdávať to ďalším generáciám, nebáť sa to využívať a deti učiť viac, ako im iba hodiť loptu nech sa zabavia.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára