piatok 23. júna 2017

Trpezlivosť je viac než dôležitá

Trpezlivosť je to, čo mnohým ľuďom chýba. Mnohí z nás by chceli to, po čom túžia, hneď. Byť trpezlivý, je podľa môjho názoru umením a chce to odhodlanie na tom zapracovať a zdokonaľovať sa v tomto smere. Je jednoduché chcieť niečo v danom momente, no ťažšie je počkať si na to. Ľudia sa potom správajú, ako keby boli jediní a neexistuje okolo nich nič podstatnejšie.




Koľkokrát stratíme trpezlivosť, začneme sa rozčuľovať, zhorší sa nám nálada, vznikajú konfliktné alebo agresívne situácie, zrazu sa všetko na zle obráti ? U niekoho je to na dennom poriadku, potom sa nemôžeme čudovať, že daný človek je bez nálady a podráždený. Skúsme sa v každej takej situácii na chvíľu zamyslieť, pouvažovať a možno zistíme, že nám to nestojí za to. Počkáme si, vytrváme, všetko v kľude a v pokoji. Možno aj preto sú ľudia v dnešnej dobe tak uponáhľaní. Čo ak to tak nemusí byť ? Nemusí byť všetko tak súrne a podstatné. Verím tomu, že mnoho vecí počká, možno práve tieto situácie potrebujú čas na ´´dozretie´´ alebo naopak, vôbec nie sú pre nás podstatné a nepotrebujú naše riešenie.

Vzorové situácie:

Príde klient za osobným trénerom do fitnes centra s jasnou a priamou požiadavkou. Schudnúť 15kg za 3 mesiace. Klient je úspešný podnikateľ, ale časovo vyťažený, dlhoročný fajčiar, nepohrdne pohárikom alkoholu na večierkoch, ktoré v rámci biznisu absolvuje. Nikdy nešportoval, ale má cieľ, ktorý chce dosiahnuť. Okrem toho, že je potrebná úprava životosprávy a životného štýlu, je potrebné dodržiavať pravidelnosť tréningov a všetko prispôsobiť nastavenému cieľu. Je to možné, ale aj nemožné dosiahnuť. Záleží od daného človeka. Je potrebná trpezlivosť ? Určite je, pretože klient môže nedočkavo očakávať úbytok hmotnosti každým dňom. Nie je na škodu si v podobných situáciách položiť otázku, koľko rokov trvalo, kým sa dostal do stavu v akom je. Niekto odhodlaný, trpezlivý, môže určitý cieľ dosiahnuť skôr, ako človek jemu podobný, ale netrpezlivý, s výhovorkami a snahou obísť nastavené pravidlá.

Ak budujeme biznis, hneď všetko funguje na 100% ? Máme zisky a v krátkom čase sa staneme milionármi ? Myslím, že nie, aj keď to nie je nemožné. Niekedy trvá aj dlhé roky, kým sa dopracujeme k úspechu a vytýčenému cieľu. Treba tomu mnoho obetovať, nie vždy všetko ide podľa predstáv. Netrpezlivý človek, skôr ako zhodnotí situáciu, to asi vzdá. Trpezlivý vyhodnotí situáciu a ak uzná za vhodné, že to má zmysel, pokračuje a výsledok sa dostaví. 

Stojíme v kolóne áut ? To, že sa budeme rozčuľovať, snažiť hľadať si cestičku kde to môžeme strihnúť alebo kde sa môžeme predbehnúť nám nepomôže. Skôr situáciu zhoršíme, vyprovokujeme ostatných vodičov, v horšom prípade spôsobíme ešte aj nehodu. Hľadajme radšej spôsob, ako sa upokojiť a ako využiť čas strávený v kolóne. Niekedy, čím sme pokojnejší, tým rýchlejšie sa kolóna rozplynie :)



Takýchto každodenných situácii je mnoho. Verte, že ak popracujete na trpezlivosti, budete spokojnejší, niekedy aj menej sklamaný, nezhoršíte si náladu a možno tým pomôžete aj ostatným.

Nie nadarmo sa hovorí, že trpezlivosť ruže prináša.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára