štvrtok 22. júna 2017

Prečo v lete netrénovať ?

Obdobie vysokých teplôt nám už začalo. Ľudia sa ma pýtajú, či budeme trénovať. Bude tréning, keď je tak horúco ? Nie, počkáme na jeseň alebo na zimu. Nevidím dôvod, prečo by sa nemalo trénovať aj pri vysokých teplotách.
Môže to byť o výhovorkách, pohodlnosti alebo o strachu, čo sa zdravia týka. Príde mi to však absurdné. Už len ak si predstavíme, koľko ľudí pracuje fyzicky náročne, bez ohľadu na počasie a teploty. Nebudeme teraz pracovať ? Prečo by mal byť problém, zatrénovať hodinový tréning ? Nie je to ani hodina tréningu, ak si vezmeme, že určitý čas z tréningu nám predstavujú pauzy na oddych, naťahovacie cvičenia a u niektorých, aj čas na vyrozprávanie sa. Hodina ubehne ani nevieme ako.

Nemyslím si, že by nám vhodne zvolený tréning mal ublížiť. Naopak, skôr nám pomôže adaptovať sa na náročnejšie podmienky. Kto bude lepšie zvládať extrémne teploty ? Človek neaktívny, so zdravotnými a psychickými problémami alebo človek trénovaný, zdravý a psychicky odolný ?
Tréning je možné vždy prispôsobiť danej situácii a podmienkam. Ak niekto ťažšie zvláda takéto teplo, tréning je možné prispôsobiť. Môže to byť nižšia intenzita tréningu, môžeme pracovať na detailoch, nedostatkoch. Už vo všeobecnosti by tréning nemal byť o tom, že sa nám zahmlieva pred očami, lapáme po dychu a sledujeme čas, kedy tréning skončí.

Čo ma ešte viac prekvapuje, je fakt, že  takéto otázky dostávam od mladšej generácie. Tí, ktorí smerujú alebo už sú v dôchodku, neprejavia ani náznak, že je horúco. Zaujíma ich iba tréning. Oni sú tí, ktorým by mali vysoké teploty prekážať. No vedia prečo chcú tréning absolvovať a aké benefity im to prináša. Vyskúšajme sa na tréning pozerať aj ako na tréning, nielen ako na prostriedok chudnutia a vysnívanej postavy. Tréning nás pripravuje na niečo viac. Už slovo tréning nám zdôrazňuje, že niečo trénujeme, nacvičujeme, pripravujeme sa a pracujeme na svojom zdokonalení.



Trénujme aj v náročnejších podmienkach, nehľadajme si výhovorky a budeme na náročnejšie podmienky aj lepšie pripravení. Nebuďme rozmaznaní dnešnou dobou, opusťme svoj komfort a vykročme z davu. Hlavne sa nezosmiešňujme takýmito otázkami (obzvlášť chlapi !), nerobme zo seba chudákov, pretože sa tak ostatní k nám budú aj správať a vtedy sme ešte viac zraniteľní.
Teplo, neteplo, trénujeme !!!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára