nedeľa 1. januára 2017

Darcovia orgánov

Už od detstva počúvam, že motorkári sú darcovia orgánov. Väčšina ľudí z môjho okolia preto nechápala moju záľubu a obdiv v motorkách. Vždy som bol z toho nervózny a bolo zbytočné vysvetľovať im, o čom to skutočne je. Počúvam to doteraz a niekedy o to viac, keď už na motorke aj jazdím.



Smrť môže nastať kedykoľvek a to, že jazdíme na motorkách, neznamená že riskujeme. Paradoxom je, že darcami orgánov nás nazývajú ľudia, ktorí sami hazardujú so svojim životom alebo sa o svoje zdravie nestarajú. Človek, ktorý je tuhý fajčiar, ktorý sa pravidelne nalieva alkoholom, alebo ktorý v noci kráča v tmavom oblečení po krajnici, človek, ktorý si pod vplyvom alkoholu sadne za volant automobilu alebo na bicykel, azda nie je ´´darca orgánov´´ ? Niekedy je to ešte horšie, keďže vo väčšej miere ohrozujú aj ostatných ľudí. Tí ľudia nás potom idú súdiť. Nechápu, že je to životný štýl, tak ako pre niekoho šport, zberateľstvo alebo čokoľvek iné.

Odsudzujú nás kvôli tomu ako jazdíme, kvôli výkonu motocyklov ? Ruku na srdce. Koľko ľudí skutočne jazdí podľa pravidiel, dodržiava maximálnu povolenú rýchlosť, dodržiava dopravné značky ? Čo ostatní účastníci cestnej premávky, chodci, cyklisti (sám ním som),... ? Koľkí ani neovládajú pravidlá cestnej premávky a nie to ich ešte dodržiavať. Títo neriskujú svoj život alebo neohrozujú životy ostatných ? Nikto z nás nie je dokonalý, tak by sme ani nemali súdiť iných.

Je pravda, že nehodovosť motorkárov sa zvyšuje, no treba si uvedomiť, že nás jazdí oveľa viac ako to bolo niekedy. Teraz sú motocykle častým dopravným prostriedkom, nielen záľubou a je vidieť ich jazdiť celoročne. Niekedy bol sviatok vidieť motorkára. Nie vždy je nehoda vinou motorkára, no ľudia ešte vždy na to pozerajú, že šiel rýchlo a podobne. Nám neostáva nič iné ako naozaj jazdiť opatrnejšie, podľa svojich schopností, predvídať čo najviac, myslieť za ostatných a niekedy možno radšej ubrať, pridáme zase niekde inde, kde sme si istejší a kde je to bezpečnejšie. Hlavne, mali by sme všetci držať spolu a navzájom si pomáhať. Bohužiaľ sa medzi nás dostávajú aj takí, ktorí nemajú k motorkám vzťah a nevedia čo od rozkoše.

No a tí čo nás súdia ? Nie sme darcovia orgánov, sme ako všetci ostatní, užívame si život a motorky milujeme, milujeme tento životný štýl. Skôr než začneme niekoho súdiť, zamyslíme sa sami nad sebou a začnime od seba. Ak so mnou súhlasíte, zdieľajte článok medzi ostatných. Taktiež budem rád za každý názor, ako sa na túto problematiku pozeráte Vy.

Všetkým zároveň prajem Šťastný Nový rok, plný zdravia, lásky, bezpečných kilometrov a životných úspechov. Vidíme sa na cestách ;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára