streda 14. decembra 2016

150 NAJZDRAVŠÍCH POTRAVÍN SVETA 14.diel

Zelenina

Bataty

- nie sú vhodné pre ľudí s glykémiou
- bohaté na vlákninu, antioxidanty, karotenoidy
- obsahujú vitamín A, draslík, vápnik







Mangold

- malé množstvo kalórií a bohaté zastúpenie živín






Rajčiny

- bohaté na lykopén, ktorí znižuje riziko vzniku rakoviny prostaty, pľúc, žalúdka, pankreasu, hrubého čreva, konečníka, pažeráka, ústnej dutiny, prsníka a krčka maternice
- antikarcinogénne účinky pri konzumácii spolu s tukmi
- obsahujú antioxidanty a luteín, ktorí podporuje zdravie očí a bojuje proti ateroskleróze
- vitamín C, A a B-komplex, draslík, fosfor
- výživnejšie sú rajčiny vypestované vonku

Okrúhlica

- bohatá na antikarcinogény, protirakovinové indoly a ďalšie prospešné látky
- listy podporujú zdravie kostí a očí
- surová strúhaná pomáha pri tráviacich ťažkostiach
- málo kalórií






Žerucha

- minimálne množstvo kalórií, 4x viac vápnika a 6x viac horčíka ako obsahuje mlieko
- rovnaké množstvo vitamínu C ako pomaranče a vyšší obsah železa ako špenát
- obsahuje protirakovinové a antikarcinogénne látky

MäSO, HYDINA A VAJCIA

Vajcia

- bohatý zdroj bielkovín a vitamínov, vo výskumoch porazili sóju, mlieko, srvátku, hovädzie mäso
- vaječné žĺtka obsahujú cholín, ktorý pomáha chrániť pečeň pred hromadením cholesterolu a tuku, podieľa sa na kardiovaskulárnej a mozgovej činnosti a podporuje zdravie bunkových membrán
- acetylcholín prospešný pre mozog a môže bojovať proti niektorým typom demencie (Alzheimerova choroba)
- obsahujú látky podporujúce zdravie očí
- môžu chrániť pred rakovinou prsníka, majú vysoký obsah síry, ktorá podporuje zdravé vlasy a nechty

Hydina z výbehového chovu

- bohatý zdroj bielkovín, obsahuje malé množstvo draslíka, vápnika, zinku, horčíka a železa
- bohaté na selén, silný antioxidant s protirakovinovými účinkami
- podľa výskumov bielkoviny pomáhajú vstrebávaniu vápnika a zabraňujú tak osteoporóze




Hovädzie mäso z dobytka kŕmeného trávou 

- priaznivý pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín
- obsahuje konjugovanú kyselinu linolénovú (protirakovinové účinky, schopnosť znižovať hromadenie tuku, hlavne v oblasti brucha)
- zdroj vitamínu B, železa, zinku



Jahňacina

- omega-3 mastné kyseliny
- vysoký obsah bielkovín, málo kalórií, pre srdce prospešné tuky, vápnik, horčík, fosfor, selén, draslík, zinok, vitamín B12
- zinok potrebný na zdravý rast spermií




Pečeň (teľacia pečeň)

- obsahuje vitamín B, A, C, selén, meď, riboflavín, železo, zinok, niacín, foláty 
- bohatý zdroj bielkovín



Divina (byol, bizón, srnec, los)

- výborný zdroj bielkovín, omega-3 mastných kyselín, železa, draslíka, fosforu, selénu, zinku, vitamínu B
- môže pomáhať pri znižovaní cholesterolu a rizika vzniku ocorení srdca



ZÁVER

Ak sa chcete o týchto potravinách dočítať viac, predstavujem vám literatúru, z ktorej som čerpal informácie. Nájdete tam množstvo internetových odkazov, vedecky podložené fakty a množstvo užitočných rád.
Príjemné čítanie :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára