streda 14. decembra 2016

Dosiahni vytúženú zmenu

Archív 2015

Ľudia odjakživa závidia iným, porovnávajú sa, ohovárajú, analyzujú úspech druhých. Zabúdajú sa pozrieť na seba a uvedomiť si akým životom žijú oni sami. Neuvedomujú si, že tým strácajú čas, prichádzajú o vlastnú duševnú pohodu, zbytočne plytvajú svojou energiou a sami si privolávajú nešťastie. Dostávajú sa do začarovaného kruhu negatívnych myšlienok, ktoré ich brzdia v ich rozvoji a tí ohováraní a ´´závidení´´ postupujú vyššie. Prečo to nezmeniť ? Začnime sami od seba, zamerajme sa na svoje šťastie a nie na šťastie iných. Tí čo vyzerajú šťastní ešte neznamená, že šťastní naozaj sú. Môže nám to byť jedno. My chceme byť šťastní a to šťastie šíriť medzi svojich blízkych.
Ľudia sa ma pýtajú ako si môžem udržiavať svoj výzor a ako môžem konzumovať čo chcem  a to všetko bez negatívnych následkov. Títo ľudia to myslia vážne a chcú sa inšpirovať, ale sú aj takí, ktorí by sa chceli k úspechu dopracovať čo najskôr a neurobiť pre to nič. Takto to v živote nefunguje. Odhalím svoje (nie)tajomstvo, ktoré zaobalím do všeobecných poznatkov.
Začíname !


1. MINULOSŤ

Deti sa prirodzene pohybujú, sú schopné vykonávať pohyby, ktoré dospelí ľudia iba ťažko zvládnu. Tento pohyb si neuvedomujú ako cielený, pretože skúšajú, objavujú a zdolávajú. S pribúdajúcim vekom si dieťa vytvára cielený vzťah k pohybu, väčšinou prostredníctvom športu. Dieťa chce behať, bicyklovať sa, potrebuje spotrebovať energiu, ktorou disponuje. Pamätám si obdobia ako sme zdolávali rôzne prekážky, hrali sme futbal a vytvárali si cyklistické preteky. Otec ma vždy podporoval a nabádal k športovým aktivitám, vykonávanie drepov a kľukov bolo mojou povinnosťou. Nemal som na výber. Takže už tu siahajú začiatky k pohybu. Dnešná doba je bohužiaľ iná. Deti sa pohybujú čoraz menej a sú zamestnávané sedavými činnosťami. Telesná výchova nespĺňa to čo by mala. Niektorí rodičia sa zbavujú svojej povinnosti, nevenujú deťom dostatočnú pozornosť, v športe ich nepodporujú, dokonca ich odrádzajú a sú malo prísni.
V detstve som sa začal aktívne venovať volejbalu a trvalo to až do dospelosti. Trénoval som, hral som, regeneroval som v čase, kedy sa ostatní zabávali a flákali sa. Vzťah k športu sa buduje už v detstve a tu je dobrý predpoklad pre vytvorenie si vzťahu k pohybovým aktivitám. Podporujte svoje deti v pohybových aktivitách a absolvujte ich spolu  nimi, vytvoríte si s deťmi pozitívnejší vzťah a pevné puto. Strávite tak viac krásnych a spoločných chvíľ.

2. STRAVA

Výskumy, odborníci, nové fakty, diéty. Čím viac to človek študuje, tým viac sa stráca a nevie, ktorú cestu si zvoliť. Každému vyhovuje niečo iné a preto vznikajú rôzne smery. V čase keď som začínal pracovať ako tréner, som sa o stravovanie nezaujímal a myslel som si, že ak má človek častý a pravidelný pohyb, nemusí zmeniť stravovanie. Sám som konzumoval čokoľvek vo veľkých množstvách, v akejkoľvek hodine a nebol s tým problém. Potom som  stravovanie zmenil. Nechcel som vodu kázať a víno piť. Upozorňujem, že som nepotreboval chudnúť. Rozdiel som pocítil aj napriek tomu, že som si ťažko zvykal na iný druh stravovania. Mal som viac energie, pozitívnejšiu náladu, žiadne tráviace ťažkosti a necítil som sa po strave preplnený. Stálo za to túto zmenu absolvovať a vydržať. Zmeny, ktoré som podstúpil  väčšinou odporúčam aj ostatným. Po zavedených zmenách v stravovaní sa snažte načúvať svojmu telu. Čo si vyžaduje, čo mu robí dobre. Strava musí byť chutná, pestrá, dodávajúca vám energiu a vychutnávajte si ju. Nájdite si spôsob, ktorý vám bude najviac vyhovovať čo sa týka stravovania počas celého dňa (3x, 5x...) a tento spôsob dodržiavať v každý deň. Nastavíte si tak stravovací režim, ktorému sa organizmus prispôsobí. Chce to čas, neponáhľajte sa a zmeny v stravovaní vykonávajte postupne, aby ste si zvykli, keďže táto zmena k lepšiemu by mala byť trvalá a nie dočasná. Samozrejme nezabúdajte na pravidelný pitný režim, ktorý je nemenej dôležitý.
Takže ide o malý experiment, aby ste objavili pre vás najviac vyhovujúce stravovanie. Netreba však podliehať žiadnej panike a stresu, vy predsa tú správnu cestu v stravovaní nájdete. Oboznámte svoje okolie ako ste to zvládli bez cudzej pomoci. Terry Crews to pekne opísal keď sa vyjadril, že vyskúšal asi všetky diéty, ktoré existujú, ale až teraz objavil pre seba najviac vyhovujúce stravovanie a cíti sa ako nikdy predtým (zamerajte sa na slovíčko ´´cíti sa´´). Ak poznáte menovaného herca, tak viete v akej forme vždy je a že mu určite nešlo o chudnutie. Je to o tom ako sa cítite.

3. POHYBOVÁ AKTIVITA

Je to jednoduché. Vyberte si aktivity, ktoré vás zaujímajú, bavia vás a ktoré dokážete vykonávať osamote. Pohyb si užívajte, majte z neho radosť. Ak sa chcete zdokonaľovať alebo súťažiť, oslovte odborníka v danej oblasti. Tu platí ako aj pri strave, že je viacero štúdií, poznatkov a teórií. Tréneri sa preto líšia svojou filozofiou, prístupom, poznatkami a druhmi tréningov. Vyberte si pre seba najviac vyhovujúceho trénera, pretože s ním budete často v kontakte a investícia by sa vám mala mnohonásobne vrátiť. Investujte radšej do pohybu, kde máte záruku zdravia, ako do liekov, ktoré sú zavádzajúce a prinášajú zmiernenie vášho problému, nie však vyliečenie (táto investícia je nikdy nekončiaci proces  a vycicia z vás ešte viac).
Čím viac pohybových aktivít, tým lepšie. Každá aktivita zaťažuje náš organizmus iným spôsobom, nehrozí stereotyp a vyberáte si pohybovú aktivitu, na ktorú máte v danej chvíli chuť. Ja osobne posilňujem, ale taktiež rôznymi spôsobmi, aby som si zachoval tú chuť k cvičeniu. Cvičím vo fitnescentre, doma, vonku, čiže je tu aj variabilnosť prostredia. Posilňovanie kombinujem s cyklistikou, s behom a v zime s plávaním.
Aký je úspech ? Bavím sa tým, mám z toho radosť a snažím sa neočakávať výsledky (výzorové), pretože čím menej očakávam výsledky, tým väčšie zmeny nastávajú. No zameriavam sa na posúvanie svojich hraníc pri samotných cvičeniach (zvládnutie nových náročnejších cvičení, zvýšenie záťaže, zvýšený počet opakovaní). Niekomu možno pomôže práve motivácia dosiahnuť presne stanovené a viditeľné zmeny. V mojom prípade je výzor ako bonus, pretože dôležitejšie je to ako sa cítim a aký je môj zdravotný stav.


4. POHYBOVÁ AKTIVITA NAVYŠE

Nie je to tréning alebo zámerná pohybová aktivita, pre ktorú sme si vyhradili čas. Ide skôr o detailné zmeny, ktoré môžu tiež prispieť k nášmu lepšiemu životnému štýlu. Určite ste už o nich čítali. Schody namiesto výťahu, premiestňovanie sa medzi dvoma vzdialenými miestami chôdzou, bicykel ako dopravný prostriedok a podobne. Ja osobne využívam bicykel celoročne (auto zatiaľ nevlastním, aj to je dôvod, ale jazda na bicykli je v preplnenom meste výhodnejšia, časovo a finančne úspornejšia  a je to pohyb navyše). Presúvam sa chôdzou, ak nie je veľká vzdialenosť medzi jednotlivými miestami a ak mi to dovoľuje  aj čas trvania presunu.

5. SPÁNOK

Podľa mňa najlepší spôsob regenerácie po náročnom dni. Dôležité je dodržiavať približne rovnaký čas spánku. Telo sa prispôsobí, spánok si začne určitú hodinu samo vyžadovať a prebúdzať sa bude automaticky. Nebude problém so vstávaním, plný energie a svieži sa môžete vybrať do nového dňa a podávať plnohodnotné výkony. Tento spánkový režim si snažte uchovať aj počas dovolenky a víkendov. Mne osobne vyhovuje spánok trvajúci 6-8 hodín. Čím dlhšie spím, tým viac som unavený, mám menej energie a nie práve najlepšiu náladu. Ak vám to čas dovolí, účinný je aj krátky spánok (30-60 minút) v poobedňajších hodinách. Obnoví vám energiu a príjemne vás osvieži.

6. POZITÍVNE MYSLENIE

Počuli ste o zákone príťažlivosti ? Určite áno. Negatívne myslenie prináša negatívne javy a pozitívne myslenie priťahuje pozitívne javy. Nie vždy to tak musí byť, no v mojom prípade to takto funguje vo väčšine prípadov. Čím viac sa rozčuľujem, som nervózny a na všetko nadávam, tým viac sa na mňa toho rúca. Je to niekedy až nezastaviteľné. Ak si predstavujem veci a konkrétne situácie podľa seba, ako to má vyzerať, tak sa to aj deje. Je to niekedy neuveriteľné. Predstaviť si danú situáciu, ktorá môže nastať a zároveň si predstaviť jej riešenie. Často k tomu dochádza a všetko sa deje podľa mojich pozitívnych predstáv. Preto sa toho snažím držať, sila vizualizácie (musíte tomu však uveriť a hlbšie sa ponoriť do danej situácie, skutočne to prežívať a veriť tomu).
Dôležité je naučiť sa ovládať negatívne situácie. Všetko zlé je na niečo dobré a záleží iba na nás ako sa na to pozrieme. Hľadajme aj v tom zlom niečo pozitívne čo nás posunie vpred. Ak sa to naučíme, ľahšie zvládneme nepríjemné a nečakané situácie a zbavíme sa negatívnych myšlienok. Všetko by sme mali riešiť s chladnou hlavou, nechať si niekedy čas na utriedenie a ujasnenie myšlienok. Súvisí to často so stresom, ktorý dokáže byť jeden z najväčších nepriateľov pri našich zmenách k lepšiemu a zdravšiemu životnému štýlu.

7. VOĽNÝ ČAS, ZÁĽUBY

Ako to súvisí ? Je rozdiel či sa ´´kŕmite´´ primitívnymi reláciami z TV alebo napríklad študujete, relaxujete v záhrade, skúšate nové recepty. Človek, ktorý vo voľnom čase nič nerobí, iba sa sťažuje, nudí sa, nemá podľa mňa nejaký zmysel. Áno, je možné relaxovať formou spánku, posedieť si pri kávičke s rodinou alebo s priateľmi. Vždy existuje aspoň minimálna aktivita, ktorá má pre nás význam a zbytočne nás nedegeneruje. Verte, že aj tieto minimálne aktivity nás ovplyvňujú, dokážu nás tiež posúvať vpred a stále sme pri nich aktívni. Ak sa nepohybujeme, tak premýšľame alebo komunikujeme, čerpáme nové nápady, informácie.
Čo robím ja ak nič nerobím ? :)  Rád si pozriem nejaký film (musí ma naozaj zaujať, aby som vydržal celý film sledovať), milujem popíjanie kávy v čase pokoja, kedy len tak sedím a premýšľam nad životom alebo študujem a nadobúdam nové informácie z rôznych oblastí. Snažím sa variť a piecť (v mojom vlastnom záujme :) ), pretože ma baví experimentovať v kuchyni, milujem jedlo a mám strach z hladu :) Robím to pre seba a každá zručnosť navyše je iba plus pre nás. Veľmi rád čítam knihy a vždy ich mám v zásobe niekoľko. Dôvodom je fakt, že každá kniha je iná čo sa týka náročnosti čítania, pochopenia a tak mám na výber podľa momentálneho záujmu. Tých aktivít je určite viac, návšteva kina, jazda na bicykli, návšteva športových podujatí a samotné súťaženie.
Voľný čas si môžete plánovať vopred alebo sa niekedy nechať iba tak unášať a konať podľa svojich pocitov.

8. VZŤAHY

Váš úspech a zmeny sú do určitej miery ovplyvnené sociálnym prostredím, v ktorom sa pohybujete. Vo veľkej miere je to rodina, priatelia, partnerský vzťah a pracovný kolektív. Každá táto skupina na vás môže vplývať pozitívne alebo negatívne. Držte sa pozitívne naladených ľudí a obklopujte sa nimi čo najviac. Sú tou správnou voľbou pre vás, podporia vás a ešte vám dodajú energiu, vaše vzťahy sa upevnia a navzájom si môžete dôverovať. Tých negatívnych sa nemusíte zbaviť, ani ich odcudzovať, stačí s nimi obmedziť kontakt a hlavne nedovoľte, aby vás okrádali o vašu cennú energiu.
Tieto vzťahy prepojím s bodom vyššie, o voľnom čase. Od detstva ubehla určitá doba. Mal som veľa priateľov, ale časy sa menia, každý kráča iným smerom a priatelia, s ktorými som v kontakte sa zredukovali. Nebolo to zámerné, bol to prirodzený proces. Pochopil som, že človek nemusí mať veľa priateľov, ale je dôležité mať skutočných priateľov. Mám známych, s ktorými sa stretávam častejšie a naopak mám známych, s ktorými sa nevidím aj celý rok, ale nikdy  si nezabúdame popriať na významné sviatky  alebo navzájom si pomôcť. To je to cenné priateľstvo.
Partnerský vzťah vás môže posilniť, posunúť vpred, ale aj zničiť a potopiť. Je to opäť o uhle pohľadu. Zaslúži si to ďalší článok. Celý vzťah je založený na dôvere, podpore, porozumení. Zlé a ťažké chvíle sú iba skúškou či to naozaj myslíte vážne  a ako dokážete spoločne daný problém vyriešiť. Môžete si navzájom ubližovať, dožadovať jeden od druhého alebo začnete byť k sebe úprimní, otvorene a často vzájomne komunikovať a na všetko budete dvaja.


Teší ma ak ste vydržali čítať tento článok do konca. Verím, že ste si čítanie užili minimálne tak, ako ja písanie a jeho prípravu. Vy ste boli inšpiráciou a podnetom  pre tento článok. Je to môj pohľad na úspech a vytúženú zmenu, pretože cvičenie a strava je len zlomok toho čo sa podieľa na tom kto sme, ako vyzeráme a ako sa skutočne cítime. Na túto tému je možné napísať knihu a určite ich je aj nepreberné množstvo a to je môj pohľad, s ktorým môžete a nemusíte súhlasiť. Písal som na základe mojich skúsenosti. Budem rád za váš názor na článok, alebo na niektoré konkrétne body a možno tak vytvoríme zaujímavú diskusiu. 

Pracujte na sebe neustále, nadobúdajte silu, odhodlanosť a nikdy sa neuspokojte s tým čo ste dosiahli. Držím vám prsty a som tu pre Vás.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára