streda 14. decembra 2016

150 NAJZDRAVŠÍCH POTRAVÍN SVETA 11.diel

ORECHY 

Kešu

- zníženie pravdepodobnosti výskytu srdcových ochorení a infarktu
- polovicu tukov predstavujú mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú zlý a zvyšujú dobrý cholesterol
- vyšší obsah sacharidov ako u ostatných orechov
- chudobné na kalórie, ale bohaté na minerály
- pri pridávaní do jedál, je lepšie ich primiešať tesne pred podávaním jedla, ináč rýchlo zmäknú


Lieskové oriešky

- obsahujú látky znižujúce cholesterol a ovplyvňujúce zvýšenú prostatu
- obsahujú draslík, horčík, fosfor, vitamín E, vlákninu




Makadamiový orech

- olej v tomto orechu je tvorený 80% mononenasýtenými kyselinami
- obsahuje vápnik, fosfor, horčík, draslík, selén
- znižuje hladinu cholesterolu a má protizápalové účinky pozitívne ovplyvňujúce zvýšenú prostatu
- nie je vhodný pri chudnutí, keďže obsahuje veľké množstvo kalórií




ZELENINA

Huby

Maitake (trsovnica lupeňovitá)- obsahuje látky podporujúce imunitný systém, využívaná pri chemoterapiách v Ázii, pri liečbe rakoviny, účinné pri zmierňovaní účinkov chemoterapie (únava, nevoľnosť)
Šiitake (húževnatec jedlý)- protirakovinové účinky,podporujú imunitný systém, znižujú hladinu cholesterolu
Reiši (lesklokôrka obyčajná)- priaznivé účinky po chemoterapii, na krvný obeh, detoxikáciu pečene, funkciu nadobličiek, podporujú imunitný systém, obsahujú antioxidanty a sú účinným prostriedkom pri odbúravaní stresu
Pečiarka dvojvýtrusná- veľké množstvo potrebných živín

Okra

- obsahuje významné živiny a antioxidanty, podporujúce imunitu a detoxikáciu pečene
- vysoký obsah bielkovín a vlákniny
- vhodná na rôzne úpravy pri varení a na zahusťovanie




OVOCIE

Broskyne

- malé množstvo kalórií, nízky glykemický index, veľké množstvo živín a vitamínov, podporujúce zdravie očí
- majú antibakteriálnu a antioxidačnú schopnosť





Ananás

- obsahuje látky podporujúce trávenie, hojenie rán, potláčajúce zápal
- riedi krv, pomáha pri hojení modrín, výronov, zmierňuje opuchy pri vykĺbení, bolesti a citlivosť
- nízky glykemický index







BYLINY, KORENINY A KORENIE

Cesnak

- znižuje hladinu lipidov
- má antitrombotické, protizrážanlivé, antihypertenzívne, antioxidačné, antibakteriálne, antivírusové a antiparazitárne účinky
- bráni tvorbe krvných zrazenín, znižuje hladinu zlého cholesterolu, podporuje kardiovaskulárne zdravie
- znižuje riziko rakoviny žalúdka, hrubého čreva
- pomáha pri prechladnutí
- mierne znižuje krvný tlak a môže byť účinným doplnkom stravy pri regulácii hmotnosti

Zázvor

- upokojuje podráždený žalúdok a zmierňuje nevoľnosť
- podporuje trávenie, pozitívne pôsobí na kardiovaskulárny systém, pri bolestiach a horúčke
- antibakteriálne a antivírusové účinky
- posilňuje imunitný systém, protirakovinové účinky
- znižuje hladinu cholesterolu, spomaľuje rozvoj aterosklerózy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára