nedeľa 11. decembra 2016

Ako začať a ako pokračovať ?

Človek má v živote veľa cieľov a nesplnených snov. Niektoré z nich sú ľahšie dosiahnuteľné a niektoré náročnejšie na ich dosiahnutie. Niekto chce byť úspešný, finančne nezávislý, plniť si svoje sny. Niekomu stačia čo najlepšie medziľudské vzťahy, skvelá rodina, priatelia, láska. V našom prípade zdravý životný štýl, to znamená, byť šťastný, cítiť sa čo najlepšie, plný energie a elánu do života, v neposlednom rade vyzerať čo najlepšie a byť zdravý. To sa potom môže odzrkadliť na našom živote, úspechu, ľudí okolo nás a ovplyvňovať mnoho ďalších činiteľov. Záleží od nás, ako k tomu pristúpime. Na začiatok sa opýtajme sami seba: 1. ,, Čo chcem v živote dosiahnúť?´´ 2. ,, Akým spôsobom to chcem dosiahnúť?´´ 3. ,, Čo som ochotný/á urobiť pre dosiahnutie vytúženého cieľa?´´


Ak vieme, čo chceme dosiahnúť, mali by sme si uvedomiť, ako reálne je dosiahnuteľný cieľ. Vedie k nemu ľahšia cesta, alebo je to cesta dlhá a trnistá ? Nech je to akokoľvek, počítajme aj s prípadnými prekážkami, ktoré treba prekonávať, a ktoré nás od nášho cieľa odpútajú alebo naopak nás ešte viac motivujú. Čím viac prekážok prekonáme, tým silnejší budeme a budeme si aj viac vážiť a vychutnávať pocit nášho zaslúženého víťazstva.
Ako príklad si môžeme uviesť, stereotypný, nudný a málo aktívny spôsob života, podčiarknutý nadváhou, ktorá nám ešte kradne z nášho sebavedomia. Takýchto ľudí je strašne veľa. Niekomu to neprekáža, vyhovuje im takýto spôsob života. Iní sú z toho zúfalí, snažia sa o rôzne neúčinné diéty, nakoniec aj tak skončia s hlavou zvesenou v nezdravom jedle. Sú ľudia, ktorí sú odhodlaní, majú pevnú vôľu, sú ochotní venovať dostatočne potrebný čas na zmenu ich doterajšieho životného štýlu. Sú ochotní bojovať, vydať zo seba maximum, aj napriek tomu, že nie vždy je to ľahké. Uvedomujú si to, ale to ich neodradí od svojho cieľa. Prečo ? Počas tohto procesu dosahujú maličké čiastkové ciele, ktoré potom vytvoria jeden veľký, určený cieľ. Medzi tieto čiastkové ciele patrí redukcia tuku (hmotnosti), pochvaly o zmenách v okolí, zistenie, že stravovať sa dá rovnako chutne, ale zdravšie a bez hladoviek, rastúce sebavedomie a ten skvelý pocit aktívneho pohybu, nástup endorfínov,... Pokračovať by sa dalo samozrejme ďalej, to je len zlomok z ďalších rôznych čiastkových cieľov, ktoré môžu byť u každého človeka iné.

Ak vieme, čo chceme dosiahnúť, budeme hneď hľadať dôvody ako to dosiahnúť. Niekto do toho pôjde sám, takých ľudí obdivujem a klobúk dole pred nimi. Aj napriek tomu, že nemajú skúsenosti, dnes je pokročilá doba a kto chce, spôsob si nájde. Rôzne články, fóra, videa alebo webstránky, ktoré priamo dajú návod ako na to. Človek tu sám skúša, experimentuje a zároveň sa učí, čo je pre neho najlepšie, najefektívnejšie, aj keď to môže byť niekedy dlhšia a pomalšia cesta. Ďalšia skupina ľudí sa pridá k známym a priateľom, ktorí už v tejto oblasti majú skúsenosti a s radosťou im poradia a vtiahnu ich medzi seba. Potom sú tu ľudia, ktorí vsadia na osobného trénera, od ktorého vyžadujú profesionálny prístup a vedia, že celý proces bude ušitý im na mieru. Nehovoriac o tom, že tréner je mu po celý ten čas plne k dispozícii.

Vieme čo chceme dosiahnúť a ako. Čo tomu venujeme ? Potrebný je čas, pevná vôľa. To je to najzákladnejšie, bez čoho sa nepohneme. Párkrát v týždni, pár minút a vydržať čo najdlhšie. Kto tomu podľahne, má vyhraté. Stane sa to jeho životným štylom, bez ktorého už nebude môcť fungovať, preto, lebo pochopí celú tu podstatu, že to nie je len o výzore, ale skrýva sa za tým oveľa viac. Počítajte s tým, že budú obdobia, kedy to bude najlepšie, ale aj obdobia, kedy to bude pre vás ťažšie. To nevadí a nepodliehajte panike. To zlé obdobie prejde a idete ďalej po svojej ceste a vždy si predstavte svoj cieľ a prečo ste sa na to dali. Uvedomte si, že už to horšie nebude, iba ľahšie. Máte vyhraté a môžete si kľudne kráčať.

Tento článok vznikol, lebo najťažsie je sa k niečomu prinútiť a motivácia je tým správnym a najvýraznejším činiteľom. Snažil som sa to napísať mojím pohľadom, skúsenosťami vlastnými, ale aj ľuďmi, s ktorými prichádzam do kontaktu. Zhrnul som to v krátkosti, kedže o tom by sa dalo písať strašne veľa. Môžete so mnou súhlasiť, ale nemusíte a ak by niekto mal otázky, na túto tému, alebo aj nejaké iné, kontaktujte ma. Rád s vami pokecám, poprípade ma inšpirujete k napísaniu nového článku.

Archív zo stránky www.osobnytrener.net (rok 2013).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára