Rapini
- malá pikantná rastlinka
- zaparením listov a výhonkov pred varením zjemní jej chuť
- zdroj falvonoidov, sulforafánov, indolov, ktoré môžu pomôcť pred rakovinou a bunkovým poškodením
- posilňuje imunitu, podporuje zdravie kostí, zrak, má vysokú výživnú hodnotu a málo kalórií
Ružičkový kel
- obsahuje látku sinigrín, ktorá potláča rast rakovinových buniek
- obsahuje vysoké množstvo sulforafánu a izotiokyanátov, ktoré potláčajú nielen rakovinu ale detoxikujú toxické látky z okolitého prostredia
- je zásobený dobrým množstvom folátov, draslíkom, vitamínom K a malým množstvom betakaroténu
Mladý kaleráb
- obsahuje protirakovinové látky
- obsahuje množstvo vapníka, vlákniny, horčíka, fosforu, draslíka, vitamínu C, A a K, betakaroténu a živiny potrebné pre zdravie očí
OVOCIE
Kantalup
- všetky druhy melóna sú potraviny s vysokým objemom (veľa vody, vlákniny a vzduchu, málo kalórií)
- ananásový melón
- celý obsahuje iba 277 kalórií (menej ako vo väčšine dezertov a viac ako dokáže človek na jedno posedenie prijať)
- 90% z neho tvorí voda
- výborným zdrojom vitamínu A, draslíka a betakaroténov= podpora imunity, zraku, rast a vývin kostí, zníženie rizika vysokého krvného tlaku a náhlej cievnej mozgovej príhody
Čerešne
- málo kalórií a obsahuje skvelé antioxidačné, protizápalové a protirakovinové látky
- obsahuje látku perilyl alkohol, ktorá môže potláčať rast nádorov
- znižujú kyselinu močovú v krvi
- obsahujú antokyaníny (farbivo dodávajúce čerešniam ich farbu), ktoré zmierňuje zápaly v tele a znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva
POTRAVINY ZO SÓJE
Zelené sójové bôby (edamame)
- pochutina s vysokým obsahom bielkovín
- obsahuje 500 mg draslíka na 100 g, 12 g bielkovín, 4 g vlákniny, 145 mg vápnika, 60 mg horčíka, foláty a trochu vitamínu A a C
- varené majú sladkú orechovú chuť
Fermentovaná sója (tempeh a miso)
- tempeh vzniká fermentáciou varených celých sójových bôbov
- tempeh má orieškovo- hubovú chuť a obsahuje látky, ktoré zmierňujú príznaky menopauzy, znižujú riziko vzniku ochorení srdca a určitých druhov rakoviny, majú antibiotické účinky
- miso je pasta zo sójových bôbov, obsahuje sójové bielkoviny, selén, draslík, fosfor, vlákninu a malé množstvo vápnika a horčíka
Natto
- tradičné japonské jedlo
- označuje sa za rastlinný syr
- vhodnou potravinou pre lepšiu cirkuláciu krvi vďaka vysokému obsahu enzýmu nattokináza
- obsahuje vitamín K
- pri konzumácii natto treba dávať pozor ak užívate nejaké lieky
- pozitívne pôsobí na pokožku
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára