pondelok 12. decembra 2016

150 NAJZDRAVŠÍCH POTRAVÍN SVETA Špeciál: Špeciálne potraviny

Včelí peľ, propolis, materská kašička

- včelí peľ je plný vitamínov, obsahuje takmer všetky známe minerálne látky, stopové prvky, enzýmy a aminokyseliny
- včelí peľ podľa odborníkov obsahuje 18 aminokyselín, deoxyribonukleovú a ribonukleovú kyselinu, vitamíny A, B1,B2, B6, B12, niacín, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, vitamíny C, D, E a K, cholín, inozitol, rutín, bioflavonoidy, vápnik, horčík, železo, zinok, 10 druhov enzýmov, koenzýmy, kremík, molybdén, bór
- propolis má antibakteriálne, antioxidačné, antiulcerózne a protirakovinové účinky
- materská kašička má antibakteriálne účinky a používa sa v kozmetických výrobkoch na ošetrenie pleti
- materská kašička je zdrojom vitamínov skupiny B, minerálnych látok, vitamínov A, C, D a E, 18tich aminokyselín, enzýmov a hormónov


Tmavá čokoláda

- výskumníci zistili o 21 % menšie rziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení pri konzumácii 100 g čokolády bohatej na kakao denne
- kakao obsahuje horčík a flavanoly, ktoré zabraňujú upchatiu ciev a v tele modulujú oxid dusnatý, čím zabezpečujú zdravý krvný obeh, zdravý krvný tlak a celkovo prospešne ovplyvňujú kardiovaskulárne zdravie
- všetky tieto prínosy platia pri konzumácii horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa (viac ako 60 % kakaa)
- tuk v čokoláde pochádza z kakaového masla a obsahuje 3 rozličný druhy- kyselinu olejovú, ktorá sa nachádza aj v olivovom oleji, kyselina stearová s neutrálnymi účinkami na organizmus a kyselina palmitová, ktorej by sa nemalo konzumovať veľa
- aj pri tejto čokoláde platí konzumácia s mierou (odporúčania odborníkov 30- 60 g niekoľkokrát týždenne)

Zelené potraviny a nápoje (obilné trávy: jačmenná a pšeničná tráva, mikroriasy: spirulina, chlorella, divá modrozelená riasa)

- jačmenná a pšeničná tráva sú bohaté na cholorfyl, obsahujú veľa enzýmov a silný antioxidačný enzým superoxid dismutáza)
- jačmenná tráva zvyšuje odolnosť, sexuálnu energiu, jasnosť myslenia, znižuje závislosť od vecí pre organizmus neprospešných, zlepšuje stav pokožky, lieči jej suchosť a starnutie
- šťava z jačmennej trávy (odporúčaná dávka požitia 30 ml) pomáha prečisťovať lymfatický systém, obnovovať rovnováhu v tele, odstraňovať toxické kovy z buniek a obnovovať vitalitu organizmu
- mikroriasy obsahujú bielkoviny, betakarotén, nukleové kyseliny a veľké množstvo chlorofylu
- spirulina obsahuje látky potláčajúce tvorbu rakovinových zhlukov, vykazujúce antioxidačné a protizápalové účinky
- chlorella je podobná spiruline, ale s menším obsahom bielkovín, betakaroténu, no s oveľa vyšším obsahom chlorofylu a nukleových kyselín

Kimči (kórejská kapusta)
- tradičný kórejský pokrm pripravený z fermentovaných čili papričiek a zo zeleniny, zvyčajne z kapusty
- magazín Health označil kimči za jednu z piatich najzdravších potravín na svete
- najbežnejšie používané zložky v tomto pokrme sú čínska kapusta, reďkovka, cesnak, cibuľa, červená paprika, zázvor, soľ, niekedy cukor a nejaké druhy morských plodov (najčastejšie ustrice a chobotnice)
- najpodstatnejšie zložky sú cesnak, kapusta a cibuľa, ktoré kvôli svojím pozitívnym vlastnostiam robia tento pokrm tak zdravým
- vykazuje antioxidačné, antimutagénne a antikarcinogénne účinky
- obsahuje vysoké množstvo vitamínov, minerálnych látok a potravinovú vlákninu

Sladké drievko
- Egypťania a Gréci využívajú pri liečbe kašľa a ochorení pľúc, v Číne je druhou najčastejšie predpisovanou bylinkou hneď po ženšene
- koreň sladkého drievka sa využíva na podporu zdravia horných dýchacích ciest, upokojuje zápal slizníc (v hrdle, prieduškých, pľúcach), využíva sa na liečbu infekcií močových ciest, pri podráždení nadobličiek, pri ich zlyhaní, pri nedostatočnej imunite, pri alergiách, poruchách pečene, detoxikácii a na kontrolu hepatitídy a pri chronickom únavovom syndróme
- patrí medzi potraviny s najvyššími protirakovinovými účinkami, pôsobí upokojujúco na kĺby, podporuje optimálnu glykémiu, má mierne estrogénové účinky pri strese súsvisiacom s menopauzou a s menštruáciou a priaznivo pôsobí na trávenie
- nemali by ho konzumovať ľudia s vysokým krvným tlakom, pri ochorení obličiek, pri cirhóze pečene, pri cholestáze a pri zlyhaní srdca

Olivy

- polyfenoly majú protizápalové účinky, chránia DNA pred poškodením, zlepšujú funkciu imunitného systému, chránia kardiovaskulárny systém
- priaznivo pôsobia pri ochoreniach srdca,  niektorých druhov rakoviny a súvisia s vyššou hladinou dobrého cholesterolu



Kyslá kapusta (nepasterizovaná)

- baktérie rodu Lactobacillus podporujú dobré baktérie v črevách, vytvárajú prirodzenú rovnováhu črevnej mikroflóry podporujúcu imunitu, trávenie, vstrebávanie a využiteľnosť živín
- fytolátky obsiahnuté v kapuste pomáhajú pri prevencii rakoviny prsníka
- obsahuje veľké množstvo vápnika, vitamín K a C, draslík, fosfor, horčík, železo
- pasterizovaná kapusta má vysoký obsah sodíka a stráca na svojej kvalite, opláchnutím pod studenou tečúcou vodou sa zbavíte značnej časti sodíka
- najlepšia je čerstvá kapusta, naložená v sudoch alebo ak si ju pripravíte a spracujete doma

Morské rastliny (chaluhy)

- ,,dary mora´´ bohaté na živiny, minerálne látky, stopové prvky
- obsahujú vitamíny, aminokyseliny, jód, vápnik, železo
- detoxikujú organizmus a chránia ho pred žiarením a škodlivinami životného prostredia
- kombu a wakame obsahujú látku fukoidan, ktorá prejavuje protirakovinové účinky
- chaluhy sú skvelým zdrojom fluóru potrebného pre obranyschopnost a pevnosť zubov a kostí, selénu, ktorý pôsobí proti rakovine
- pre zachovanie týchto účinkov je potrebná konzumácia za surového stavu, tepelným spracovaním strácajú svoje schopnosti
- arame, hijiki, chaluha (kelp), kombu, nori, wakame- druhy morských rias

Klíčky

- bohaté na enzými, vitamíny, aminokyseliny
- môžu obsahovať viac mikroživín ako celá rastlina a pôsobia proti mnohým chorobám






Slivky umeboši (pasta zo sliviek umeboši)

- ,,sťahovacia potravina´´ pri chuti na sladké
- posilňujú telo, majú antibakteriálne účinky, pomáhajú pri trávení a pri ,,opici´´, odstraňujú únavu, podporujú vylučovanie toxínov






Pšeničné klíčky

- bohaté na vitamíny, minerálne látky a vlákninu
- obsahuje vitamín E, B6, železo, horčík, fosfor, draslík, vlákninu, tiamín, foláty, mangán a selén
- štvrtina šálky obsahuje 104 kalórií, vyše 6 g bielkovín, 2 g zdravých tukov a 4 g vlákniny
- vhodné za zámenu múky pri varení



Srvátkové bielkoviny

- veľmi kvalitné bielkoviny, pomáhajú pri chudnutí, naberaní svalovej hmoty a posilňujú imunitný systém
- pomáhajú pri tvorbe cenných antioxidantov, znižujú tlak krvi a môžu pôsobiť proti niektorým nádorovým ochoreniam


Pivovarské kvasnice

- vysoký obsah živín a chrómu, bohatý zdroj vitamínov B- komplexu, všetkých esenciálnych aminokyselín a 15 minerálnych látok
- sú vegetariánskym zdrojom vitamínu B 12

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára