pondelok 12. decembra 2016

150 NAJZDRAVŠÍCH POTRAVÍN SVETA 9.diel

OVOCIE

Citróny a limety

- podľa odborníkov má horúca voda s citrónom pozitívne účinky na pečeň, žlč a trávenie a pôsobí proti obličkovým kameňom
- protizápalové účinky, bohatý zdroj vitamínu C a antioxidantov
- limonoidy a limonén majú protirakovinové vlastnosti
- limonén v citrónovej kôre pôsobí proti rakovine prsníka, pečene, pľúc a kože spôsobenej UV žiarením, pôsobí aj proti nádorom prsníka a pankreasu
- limonín znižuje hladinu cholesterolu


Mango

- považované za kráľa ovocia
- v Indii je to symbol lásky a niektorí veria, že môže splniť nejaké želanie
- mnohí králi a šľachtici mali mangovníkové háje, ktoré boli symbolom hrdosti a postavenia
- vysoký podiel vody, 135 kalórií v celom mangu
- obsahuje veľa draslíka, vitamínu A, betakaroténu, vitamín C, K, fosfor, horčík, 3,5 g vlákniny
- ak je mango na dotyk mäkké a poddajné, je jedlé
- najlepšie dozrieva pri izbovej teplote alebo v papierovom vrecku a najlepšiu chuť má pri izbovej teplote
- v roku 2003 bolo mango zaradené medzi 12 najmenej kontaminovaných potravín pesticídmi

Pomaranče

- obsahujú limonoidy bojujúce proti rakovine
- obsahuje vitamín C a viac než 60 druhov falvonoidov
- v súčasnosti sa skúma schopnosť limonínu znižovať cholesterol
- prevládajúci flavonoid má protizápalové, antialergické a vazoprotektívne (chrániace cievy pred poškodením) a karcinogénne účinky
- hesperidín s vitamínom C spolupracujú na ochrane srdca, proti rakovine, proti infekcii, znižujú riziko cievnej mozgovej príhody, znižujú vysoký krvný tlak, potláčajú zápaly, znižujú zlý a zvyšujú dobrý cholesterol
- obsahujú draslík, pektín, foláty, vápnik

Papája

- Krištof Kolumbus nazval papáju ovocím anjelov
- enzýmy uľahčujú trávenie, zmierňujú bolesť a zápal
- ako enzýmový suplement (papaín) sa využíva pri rôznych bolestiach (artritída, športové zranenia), má aj protizápalové vlastnosti
- stredne veľká papája obsahuje 781 g draslíka, 5,5 mg vlákniny a iba 119 kalórií, obsahuje vápnik, vitamín C, A, foláty, betakarotén, karotenoidy
- obsahuje betakryptoxantín, ktorý znižuje riziko vzniku rakoviny pľúc a hrubého čreva o viac než 30 %
- existuje približne 50 rozličných odrôd papáje, ale nie všetky sú jedlé a komerčne známe
- váha sa pohybuje v rozpätí od 227 g až do 9 kg
- v roku 2003 boli zaradené do 12 najmenej kontaminovaných potravín pesticídmi

OLEJE

Konopný olej

- obsahuje omega- 6 mastné kyseliny a omega- 3 mastné kyseliny v pomere 3: 1
- patrí medzi oleje za studena lisované
- obsahuje kyselinu gama- linolénovú, ktorú prijímame v nedostatočnom množstve
- znižuje zlý cholesterol a tlak krvi
- omega- 3 mastné kyseliny majú protizápalové účinky a v súčasnosti sa skúma ich vplyv na náladu a depresiu
- semená konopy sa stávajú dostupnejšie v obchodoch so zdravou výživou, obsahujú všetky nevyhnutné tuky, 25 % bielkovín, 10- 15 % vlákniny a mnoho minerálnych látok, ďalej fosfor, horčík, draslík, síru a vápnik

Makadamiový olej

- bohatý na kyselinu olejovú, ktorá je prospešná pre srdce
- podobný extra panenskému olivovému oleju









ZELENINA

Kučeravý kel

- obsahuje indoly, pôsobiace proti rakovine prsníka, krčka maternice a hrubého čreva
- bohatý na síru, obsahuje sulforafán, ktorý bojuje proti rakovine a má detoxikačné účinky
- bohatý na vápnik, železo, vitamíny A, C a K
- 2 šálky obsahujú 4 g bielkovín a 3 g vlákniny, má 7x viac betakaroténu ako brokolica

Kaleráb

- dobrým zdojom vitamínu C a obsahuje protirakovinové látky, výborný zdroj draslíka
- v jednej šálke 36 kalórií a 5 g vlákniny
- mestečko Hamburg Township v Michigane bolo pokrstené na ,, Svetové hlavné mesto kalerábu´´ a v roku 1980 sa tam uskutočnil kalerábový festival





Pór

- aktívne látky pôsobia proti rakovine
- zelenina z čeľade cesnakovitých znižuje riziko rakoviny prostaty a hrubého čreva
- znižuje hladinu krvného tlaku, zlého cholesterolu
- korienky na konci zeleniny sú bohaté na minerálne látky a obsahujú viac živín
- obsahuje karotenoidy prospešné pre zdravie očí
- obsahuje vlákninu, vapník, horčík, železo, fosfor, draslík, vitamín K, A

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára