pondelok 12. decembra 2016

150 NAJZDRAVŠÍCH POTRAVÍN SVETA 10.diel

OLEJE

Červený palmový olej

- dobre sa skladuje a má vysoký bod tavenia
- pre tropickú africkú kuchyňu znamená to, čo olivový olej pre stredomorskú kuchyňu
- nemýliť si ho s hydrogenizovaným palmovým olejom
- červené sfarbenie spôsobujú karotenoidy, v netropickom podnebí má skôr oranžové sfarbenie
- obsahuje silné antioxidanty, najmä zástupcov vitamínu E
- tepelným spracovaním sa ničia jeho antioxidanty (aj keď má vysoký bod zadymenia 230°C)
- prepokladá sa, že má 15x viac karotenoidov ako mrkva a 300x viac ako rajčiny


Sezamový olej (organický, nerafinovaný, za studena lisovaný)

- vysoký obsah omega- 6 mastných kyselín, ale aj napriek tomu má veľký zdravotný potenciál, disponuje vlastným plne vyvinutým antioxidačným systémom
- je silným antioxidantom aj keď je zahriaty
- obsahuje látky potláčajúce zápalové látky v tele
- znižuje krvný tlak podľa mnohých výskumov
- vhodný na rýchle smaženie, opečenie a varenie pri vyššom tlaku
- v ajurvédskej medicíne je považovaný za ,,najváženejší olej´´, pretože pri masažiach ľahko preniká kožou, ktorú potom vyživuje a detoxikuje v najhlbších vrstvách tkaniva


BYLINY, KORENINY A KORENIE

Kardamón

- žutie kardamónových semien osvieži dych
- stimuluje vylučovanie žlče z pečene a metabolizmus tukov, zmierňuje účinky pre žalúdkových kŕčoch, podporuje trávenie, uvoľňovanie hlienu, je liekom proti nadúvaniu (uvoľňuje plyny zo žalúdka a čriev)
- zdravotníci neodporúčajú užívať kardamón pri žlčových kameňoch, môžu vyvolať žlčníkový záchvat

Škorica

- obsahuje veľmi silné antioxidanty a má schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi
- obsahuje protizápalové zlúčeniny, ktoré môžu pomáhať pri bolestiach kĺbov, stuhnutosti svalov a menštruačných ťažkostiach
- účinná pri nevoľnosti a bolestiach brucha, oslabuje chuť do jedla
- znižuje hladinu zlého cholesterolu
- môže mať pozitívny účinok na krvný tlak

Klinčeky

- proti bolesti zubov, podporujú metabolizmus a tok energie
- látky v klinčekoch udržiavajú potraviny čerstvé, ničia baktérie a vírusy
- polievková lyžica obsahuje odporúčanú dennú dávku mangánu pre ženy (o čosi menej ako je odporúčaná denná dávka pre mužov), ktorý je dôležitý na tvorbu kostí, metabolizmus bielkovín, tukov a sacharidov
- polievková lyžica obsahuje 43 mg vápnika, 73 mg draslíka, 17 mg rastlinných sterolov a 2 g vlákniny

Rímska rasca

- 1 lyžica obsahuje skoro 4 mg železa, 22 mg horčíka, 107 mg draslíka, 56 mg vápnika
- je pomocníkom pri trávení
- esenciálny olej z rascových semien má antibakteriálne účinky, skúmajú sa aj protirakovinové účinky
- viac druhov s rôznymi zdravotnými účinkami


ORECHY, SEMIENKA A MASLO Z NICH

Mandle a mandľové maslo

- môžu pomôcť pri chudnutí pri umiernenej konzumácii
- umiernená konzumácia môže pomôcť pri znížení zlého cholesterolu a pomôcť pri ochoreniach srdca
- obsahujú dobré tuky
- nie sú určené na výkrm, ale ako súčasť vyváženej stravy
- vhodné pre diabetikov
- v 30g sa nachádza 6 g bielkovín, 3 g vlákniny, 80 mg vápnika, obsahujú vitamín E, fosfor, horčík

Brazílske orechy (para orechy)

- najvyšší obsah selénu zo všetkých druhov potravín
- chránia bunky, posilňujú imunitu, bojujú proti rakovine a proti ochoreniam srdca
- selén pomáha znižovať účinky toxických kovov, udržiava štruktúru spermií a funkciu štítnej žlazy
- sú zdrojom dobrých tukov, bielkovín, vápnika, vlákniny

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára