pondelok 12. decembra 2016

150 NAJZDRAVŠÍCH POTRAVÍN SVETA Špeciál : RYBY A MORSKÉ PLODY

RYBY A MORSKÉ PLODY

Kôrovce

- raky, garnáty (,,veľké krevety´´), krevety- výborný zdroj bielkovín s malým obsahom kalórií, obsahujú protirakovinový selén, všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, stredne veľké množstvo 9tich dôležitých minerálnych látok, vitamín D prospešný pre kosti a pôsobiaci proti rakovine, veľmi silný antioxidant astaxantín, homáre- z hľadiska výživy sú podobné krevetám


Makrela

- vysoký obsah omega-3 mastných kyselín
- dobrý zdroj selénu, ktorý pôsobí proti rakovine
- tichomorská makrela obsahuje 60 % dennej dávky vitamínu B12, atlantická až päťnásobok spomínaného množstva
- z nutričného hľadiska sú makrelám veľmi podobné slede



Mäkkýše

- takmer čisté bielkoviny, s nízkym obsahom tuku, bohaté na minerálne látky, zinok a meď
- mušle sú najbohatším zdrojom železa (niekoľkonásobne viac než hovädzia pečeň), 85g mušlí obsahuje 700 % dennej potreby vitamínu B12 a 66 % dennej potreby železa
- rovnako veľká porcia ustríc obsahuje 271 % dennej potreby vitamínu B12 a 43 % selénu
- tá istá porcia surových modrých slávok poskytuje 100 % dennej dávky mangánu, potrebného na rast, rozmnožovanie, hojenie, funkciu mozgu, správny metabolizmus cukru, inzulínu a cholesterolu a 50 % dennej potreby selénu
- lastúry z 80 percent tvorené bielkovinami obsahujú malé množstvá mnimálne osemnástich vitamínov a minerálnych látok
- ustrice obsahujú dostatočné množstvo zinku, nevyhnutného na podporu imunitného systému, na zachovanie plodnosti a sexuálneho zdravia mužov, ďalej podporujú mozog, pomáhajú posilňovať mentálnu energiu a zlepšujú náladu

Sardinky

- plné omega-3 mastných kyselín (podľa odhadov v takom množstve ako losos)- to všetko v jednej konzerve
- 1 konzerva obsahuje 25 % - 38 % vápnika, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, zastúpenie vitamínov B, 150 % dennej potreby vitamínu B12 a 58 %- 78 % dennej potreby selénu
- vhodné všetky sardinky okrem sardiniek v rastlinnom oleji, pretože zvyšujú obsah prozápalových omega- 6 mastných kyselín

Tuniak

- obsahuje omega-3 mastné kyseliny
- vhodný vo vlastnej šťave, ale aj v oleji (zachováva omega-3 mastné kyseliny)
- jedna konzerva obsahuje 42 g bielkovín s menej ako 200 kalóriami, 100 % dennej potreby niacínu, 29 % dennej potreby vitamínu B6 a 82 % dennej potreby vitamínu B12, 200 % dennej potreby selénu
- nutričné zloženie tuniaka záleží od spoločnosti, ktorá ho vyrába, od druhu a od toho v čom je konzervovaný (šťava alebo olej)

Voľne žijúci aljašský losos

- najlepší zdroj omega- 3 mastných kyselín
- vyhýbať sa lososu chovanému na farme- malé množstvo omega- 3 mastných kyselín a väčšie množstvo prozápalových omega- 6 mastných kyselín, všetko v dôsledku preplnených kotercov (môžu sa veľmi rýchlo šíriť choroby), podávaniu antibiotík a kŕmeniu obilím/ voľne žijúci losos sa živí sardinkami, makrelami a inými druhmi rýb
- bielkoviny, draslík, selén, niacín a vitamín B12




Ryby s bielym mäsom

- menší obsah omega- 3 mastných kyselín, ale obsahujú množstvo iných prospešných látok
- chudobné na tuk a kalórie a extrémne bohaté na plnohodnotné bielkoviny
- treska, platesa, halibut, ropušnica, treska polak (aljašská, atlantická), hoplostethus atlanticus

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára