pondelok 12. decembra 2016

150 NAJZDRAVŠÍCH POTRAVÍN SVETA 8.diel

ZELENINA

Baklažán

- veľmi dobre zasýti a obsahuje len 35 kalórií
- 25 g vlákniny v jednej šálke
- celý baklažán obsahuje 18, 5 g vlákniny, 1260 mg draslíka, niacín, foláty, vápnik, horčík, fosfor, fytosteroly








Cigória (endívia, čakanka)

- malé množstvo kalórií
- 2 šálky obsahujú 26 mg vápnika, 0, 5 mg železa, 157 mg draslíka, foláty, vitamín A a K, posilňujúci kosti




Fenikel

- účinný na liečenie koliky, vyskytujúcej sa u dojčiat
- zmierňuje plynatosť, pomáha pri kŕčoch, má potláčajúce účinky na niektoré nádory
- vhodný na prípravu čajov
- v indických reštauráciách podávajú po jedle na tanieri fenikel kvôli upokojujúcim účinkom na trávenie a na zlepšenie dychu
- nemali by ho užívať tehotné ženy a ľudia alergickí na mrkvu, zeler, kôpor a aníz

Zelená fazuľa

- obsahuje foláty (vitamín sk. B), ktorý chráni pred poruchami nervovej trubice, znižuje hladinu homocysteínu (aminokyselina nepriaznivo pôsobiaca na cievy)
- obsahuje trochu vapníka, množstvo vitamínu A a veľa draslíka, 20% odporúčanej dennej dávky horčíka, betakarotén, karotenoidy
- po uvarení sa obsah vitamínov zlepšuje





Chren

- podporuje trávenie, prečisťuje dutiny, potláča bakteriálne infekcie a zvyšuje cirkuláciu
- malé množstvo kalórií a veľký obsah draslíka
- obsahuje glukozinoláty (10x viac ako brokolica), ktoré zvyšujú odolnosť organizmu proti rakovine



Topinambur (jeruzalemská, židovská artičoka)

- kríženec artičoky a slnečnice
- obsahuje fruktooligosacharidy (niekedy označované ako probiotiká), podporujú ,,dobré´´ baktérie v našom čreve, pomáhajú nám udržať zdravú črevnú mikloflóru
- obsahuje inulín znižujúci krvný cukor, triacylglyceroly a LDL cholesterol, potláča rast rôznych nádorov, u niekoho môže spôsobiť plynatosť


Jicama

- koreňová zelenina tvoriaca základ mexických jedál
- niektorí ľudia ju označujú ako kríženca jablka a zemiaka
- málo kalórií, tuku a vysoký obsah vlákniny a vody
- vápnik, horčík, draslík, vitamín C a A, betakarotén







OVOCIE

Grapefruit

- vhodný pri redukčnej diéte, u fajčiarov znižuje riziko vzniku rakoviny, znižuje hladinu cholesterolu a má ďalšie protirakovinové účinky
- červený je bohatší na antioxidanty ako žltý
- neužívajte lieky spolu s grapefruitovou šťavou, ostávajú dlhšie v krvnom obehu a môže sa ich nahromadiť nebezpečné množstvo
- podľa niektorých štúdií grapefruitová šťava zvyšuje riziko vzniku obličkových kameňov

Hrozno

- obsahuje látku resveratrol, ktorá znižuje riziko vzniku rakoviny  a kardiovaskulárnych ochorení, pôsobí proti starnutiu
- šupka a semienka obsahujú látky chrániacie pred vnútornými ale aj vonkajšími vplyvmi (cigaretový dym, znečistenie)
- oligomérne proantokyanidíny sú účinné pri alergiách, potláčajú zlý cholesterol a podporujú dobrý cholesterol



Guajava

- patrí medzi antioxidačnú elitu a v testoch porazila napríklad jahody, špenát, brokolicu
- obsahuje lykopén- anioxidant vstrebaný do tela, ktorý pomáha chrániť a opravovať poškodené bunky, pomáha proti rakovine prostaty a prsníka
- veľké množstvo draslíka, ktorý znižuje krvný tlak a chráni pred náhlou cievnou mozgovou príhodou
- obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá sa podieľa na zníženom výskyte rakoviny, ochorení srdca, diabetu a obezity
- významným zdrojom vitamínu C

Melón cukrový

- veľa vody, vlákniny, vzduchu a málo kalórií
- polovica melóna obsahuje 180 kalórií
- vhodná potraviny pri chudnutí, na kontrolu chuti na jedlo
- vysoký obsah draslíka a vitamínu A




Kivi

- 2x viac vitamínu C ako pomaranče, čo chráni pred respiračnými ochoreniami spojenými s astmou a dýchavičnosťou vysktujúcej sa u detí, vysoký obsah vlákniny a draslíka, nízky obsah sodíka
- opravuje poškodené bunky a chráni pred poškodením DNA
- pôsobí ako riedidlo krvi a chráni tak srdce

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára