Každý z nás obľubuje sladké. No nie je cukor ako cukor. Taktiež záleží v akom množstve a čo konzumujeme. Je rozdiel prijímať cukor v ovocí a cukor v rôznych cukrovinkách. Mali by sme vedieť, čo môžeme nášmu telu dopriať, kedy mu to môžeme dopriať, v akom množstve a kedy môžeme aj ,,zhrešiť´´.
Podľa literatúry, ktorú neskôr zverejním, sú tieto potraviny (sladidlá) považované za najzdravšie.Melasa
- vedľajší produkt rafinácie cukru a obsahuje všetky živiny pochádzajúce z cukrovej trstiny
- pri rafinácii cukrovej trstiny sa rastliny varia na sirup, z ktorých sa extrahujú kryštáliky, potom ich ešte 2 razy prevaria a vzniká melasa
- je veľmi tmavá s horko- kyslou chuťou, používa sa pri pečení, ako sladidlo a farbivo
- bohatá na železo, vitamíny sk. B, vápnik, draslík. mangán, meď- obsahuje malé množstvo cukru a je bohatá na živiny
Surový nefiltrovaný med
- pasterizáciou a spracovaním pri vysokej teplote med stráca mnohé fytolátky a enzýmy
- druh rastlín, z ktorých včely zberajú peľ, určuje farbu medu, jeho vôňu, chuť a množstvo živín
- sila kryštalyzácie medu, určuje trvanlivosť živín a enzýmov citlivých na teplo, čím tvrdší med, tým lepšie
- obsahuje flavonoidy (antioxidačná aktivita)
- surový med sa nekazí
- ani s medom to netreba preháňať, hlavne ľudia, ktorí trpia glykémiou
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára