pondelok 12. decembra 2016

150 NAJZDRAVŠÍCH POTRAVÍN SVETA 6.diel

ZELENINA

Kapusta

- obsahuje indoly, látky znižujúce riziko vzniku rakoviny
- obsahuje aj ďalšie iné látky podieľajúce sa na znižovaní vzniku rakoviny
- antokyaníny majú významné bioaktívne účinky, pôsobia ako silné antioxidanty a majú protizápalové účinky
- jedna z potravín s najnižším obsahom kalórií
- obsahuje vlákninu, vápnik, horčík, draslík, vitamín C a K, betakarotén, malé množstvo karotenoidov potrebných pre zrak
- šálka čerstvej kapusty obsahuje 2 g vlákniny, šálka varenej kapusty obsahuje 4 g vlákniny

Mrkva


- 1 mrkva denne môže znížiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny pľúc
- protirakovinové účinky, vysoký obsah karotenoidov, oxidačných látok
- vysoký príjem karotenoidov súvisí s poklesom vzniku rakoviny močového mechúra, krčka maternice, prostaty, hrubého čreva, hrtana a pažeráka o 50 pecent a 20%tné zníženie postmenopauzálnej rakoviny prsníka
- dôležitá pre zrak a ako prevencia pred šedým zákalom
- vhodná surová, čerstvá a v podobe šťavy

Karfiol


- obsahuje sulforafán, ktorý je silným antioxidantom a prirodzeným detoxikčným enzýmom v tele
- pôsobí proti rakovine
- obsahuje málo kalórií, vlákninu, vitamín C, draslík a foláty
- falošná zemiaková kaša sa pripravuje z karfiolu s trochou masla, citróna a štipkou morskej soli





OVOCIE

Kokosový orech


- jedna z najzdravších potravín spolu s kokosovým olejom
- polovica šálky pokrajaného kokosového orecha obsahuje 4 g vlákniny, 142 mg draslíka, 13 mg horčíka, 3 g sacharidov, 13 g tuku- tento tuk je rozhodujúci pre zdravie srdca a je to významný život podporujúci tuk
- 50 % tukov v kokosovom orechu tvorí kyselina laurová, ktorá pôsobí antivírusovo a antibakteriálne
Poznámka:
Dlhotrvajúci multifaktoriálny výskum zameraný na sledovanie zdravotného stavu prebiehal na obyvateľoch žijúcich na idylických ostrovoch Tokelau a Pukapuka, kde sa vo veľkom množstve konzumovali kokosové orechy. Obyvatelia boli bez aterosklerózy, srdcových ochorení a ochorení hrubého čreva. Obyvatelia boli štíhli a zdraví. Žiadne postihnutie obličiek ani vysoký cholesterol. Po prešťahovaní sa do veľkých miest títo obyvatelia zmenili stravu a vzdali sa kokosového oleja v prospech rafinovaných rastlinných olejov. Výskyt srdcových ochorení sa u nich dramaticky zvýšil.

Brusnice

- 44 kalórií v jednej šálke,veľa vlákniny a málo cukru
- antioxidanty, protirakovinové účinky, antibakteriálne účinky
- bohaté na fenoly, ktoré chránia pred zdravotnými problémami
- pomáhajú pri prevencii močových ciest, pred vznikom zubného plaku a pred vznikom vredov v žalúdku
POZOR:
Pri osušení a osladení sa výrazne zvýši počet kalórií, ktorý spôsobuje cukor. Zo 44 kalórií v jednej šálke až na 370 kalórií.



Datle

- prírodná sladkosť, ktorá robí minimálnu škodu v našom tele
- 1 veľký odkôstkovaný kus obsahuje 66 kalórií, 1, 5 g vlákniny, 160 mg draslíka, 15 mg vápnika, 14 mg horčíka, trochu vitamínu A a stopové množstvá ďalších vitamínov a minerálnych látok
- bohaté na anitoxidanty, sú víťazom v kategórií sušeného ovocia a s antioxidačnou hodnotou 6600 porazili sušené hrozienka
- mali by sa im vyhýbať ľudia s problémom hladiny cukru v krvi, metabolickým syndrómom, diabetu a ľudia, ktorí chcú schudnúť

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára