pondelok 12. decembra 2016

150 NAJZDRAVŠÍCH POTRAVÍN SVETA 7.diel

OVOCIE

Figy

- náhrada sladkostí
- obsahuje množstvo vlákniny, draslíka a vápnika podieľajúcich sa na zdraví človeka
- okrem zdravotných a preventívnych účinkov môžu chrániť pred náhlou cievnou mozgovou príhodou
- pyré (227g fíg rozmixovaných s tretinou alebo štvrtinou šálky vody) je možné použiť v receptoch ako sladidlo alebo náhradu tuku
- sušené figy obsahujú väčšie množstvo kalórií



Goji (kustovnica)

- ich stúpenci tvrdia, že ide o najlepšiu potravinu na svete, obyvatelia Tibetu tvrdia, že bobule goji zaručujú dlhovekosť, silu a potenciu na najvyššej úrovni
- silné antioxidačné vlastnosti a podporujú imunitný systém
- vysoký podiel vlákniny, karotenoidov a vitamínu C



OLEJE

Extra panenský olivový olej

- obsahuje silné antioxidanty, mononenasýtené tuky (najdôležitejšia kyselina olejová, ktorá je podľa výskumov zdravá pre srdce)
- podieľa sa na znížení krvného tlaku, rakoviny čriev
- EXTRA PANENSKÝ znamená, že sa získava z prvej filtrácie ako nerafinovaný, olivy sú ručne zbierané a spracované bez použitia tepla, rozpúšťadiel, teplej vody a to je zárukou zachovania významných hodnôt a prospešných vlastností olivového oleja
- výhodou je, že sa dá konzumovať v surovej podobe bez akéhokoľvek spracovania

Ľanový olej (ľanové semienka)

- obsahuje omega- 3 mastné kyseliny (najdôležitejšia kyselina alfa- linolénová), pretože telo si ju nedokáže vytvoriť a prijíma sa iba zo stravy
- vyvážené zastúpenie mastných kyselín, omega- 3, omega- 6 a omega- 9 mastné kyseliny
- môže chrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, rakovinou, artritídou a inými degeneratívnymi ochoreniami
- obsahuje lignány- chránia pred rakovinou spojenou s činnosťou hormónov (rakovina prostaty, prsníka, maternice)
- ľanové semienka (nie ľanový olej) obsahujú rozpustnú vlákninu, pre  využitie ich prospešných prínosov sa odporúča ich rozomlieť mlynčekom na kávu (inak ich človek nestrávi)
- semienka majú protizápalové a antioxidačné účinky
- ľan podporuje kardiovaskulárny systém, zdravie hrubého čreva, podporuje imunitný systém a zdravú pokožku, pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, môže zmierniť menopauzálne znaky
- nepoužívať ľanový olej na varenie, pretože sa tepelnou úpravou poškodzuje, skladovať ho v chladničke a užívať ako doplnok stravy alebo na prípravu šalátov

ZELENINA

Zeler

- pomáha pri trávení a zastavuje chuť na sladké
- číslo jeden pri liečbe vysokého krvného tlaku
- obsahuje látky ftalidy, ktoré uvoľňujú svalové tkanivo v stenách ciev a zvyšujú tak prietok krvi, taktiež znižujú hladinu stresových hormónov
- obsahuje kremík, významný pre zdravie kostí, obnovu kĺbov, ciev a spojivových tkanív
- zložka acetylenics má schopnosť zastaviť rast nádorových buniek
- môže sa použiť do čerstvých šťiav

Púpava

- používa sa na detoxikáciu pečene
- je veľmi účinná pri pálení záhy a tráviacich ťažkostiach
- koreň púpavy pomáha pri liečbe diabetu
- obsahuje druh vlákniny, ktorý pomáha znižovať cholesterol a zmierňovať zápchu
- je prírodným diuretikom, pri opuchoch a zadržiavaní vody v tele a jej listy sú veľmi účinné pri znižovaní vysokého krvného tlaku
- patrí medzi zeleninu najbohatšiu na živiny na svete (u nás ju zaraďujeme medzi liečivé rastliny, no vo svete sa zaraďuje medzi bežné druhy šalátovej zeleniny)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára