streda 7. decembra 2016

150 NAJZDRAVŠÍCH POTRAVÍN SVETA 4.diel

MLIEČNE VÝROBKY

Maslo a ghee

- obsahuje nasýtené tuky, ktoré trochu zvyšujú zlý cholesterol, ale zároveň zvyšujú aj dobrý cholesterol
- obsahuje vitamín A, podieľajúci sa na optimálnom fungovaní imunitného systému a udržiavaní dobrého zraku
- obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch- E, K, D
- 30 % tukov v masle tvoria mononenasýtené mastné kyseliny, tie isté, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji
- ghee je topené maslo
- v ajurvédskej medicíne je ghee považované za zotavovacie tonikum pre myseľ, mozog a nervový systém


Jogurt

- probiotiká v čreve pôsobia v prospech zdravého čreva
- posilňuje imunitný systém
- musí obsahovať živé kultúry, aby poskytoval žiadúce účinky
- najlepší je čistý neochutený jogurt, čím viac prídavkov je v jogurte, tým viac kalórií obsahuje
- osladené jogurty sú kalorickejšie
- sledujte obsah cukrov a bielkovín v jogurte, čím viac bielkovín a menej sacharidov, tým skutočnejší je jogurt
- obsahuje selén, bielkoviny, vápnik, draslík a určité množstvo vitamínu B
- jogurt môžu konzumovať aj ľudia s laktózovou intoleranciou

ZELENINA

Cvikla

- u žien doplňuje straty železa v krvi počas menštruácie
- v dvoch kusoch je 528 mg draslíka, ktorý je dôležitý pre zdravie srdca
- obsahuje malé množstvo vitamínu C a horčík
- kvôli vysokému obsahu cukru je nevhodná pre diabetikov
- cviklové listy majú vyššiu nutričnú hodnotu ako buľvy, obsahujú vápnik, železo, vitamín A a C

Čínska kapusta

- obsahuje indoly, látky, ktoré dosahujú významné znižovanie rakoviny
- obsahuje vapník, draslík, betakarotén a vitamín A
- v jednej šálke iba 20 kalórií a v surovom stave ešte menej (9 kalórií)
- tepelne upravená poskytuje niekoľkonásobne väčšie množstvo draslíka a dvakrát vac vápnika, vitamínu A, betakaroténu a 2 g vlákniny



Brokolica

- má protirakovinové účinky
- 1 šálka obsahuje 2 g bielkovín, 2 g vlákniny, 288 mg draslíka, 43 mg vápnika, 81 mg vitamínu C, foláty, fosfor, horčík, betakarotén, vitamín A a luteín so zeaxantínom (živiny potrebné pre výživu očí)
- v stonkách brokolice a nachádza množstvo živín
- roku 2003 bola brokolica zaradená do zoznamu 12tich najmenej kontaminovaných potravín pesticídmi

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára