streda 7. decembra 2016

150 NAJZDRAVŠÍCH POTRAVÍN SVETA 2.diel

Pokračujem zverejnením ďalších, najzdravších potravín, ktoré môžete zaradiť do jedálnička a pochutnať si na nich.

STRUKOVINY

Cícer

- jednou z prvých pestovaných plodín
- najobľúbenejšia strukovina na svete
- v jednej šálke obsahuje 12,5 g vlákniny (jeden z najlepších zdrojov vlákniny)
- znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu
- obsahuje vápnik, horčík, 477 mg draslíka v jednej šálke, 56 g bielkovín rastlinného pôvodu


Zelený hrášok

- viac ako tisíc odrôd
- 100 g obsahuje 5,5 g vlákniny
- 78 kalórií na 100 g
- obsahuje vitamíny A a K
- 0,5 šálky sušeného. poleného hrachu obsahuje 8 g vlákniny

Šošovica


- najmenej 50 odrôd
- vysoký obsah rozpustnej vlákniny
- pomáha liečiť vysoký cholesterol a vysokú hladinu cukru v krvi
- 1 šálka obsahuje 18 g bielkovín a 16 g vlákniny
- zdroj minerálnych látok


OVOCIE

Jablká


- pomáhajú pri znižovaní rizík niektorých rakovín
- majú veľmi silnú antioxidačnú aktivitu
- čím viac skonzumovaných jabĺk, tým menší výskyt astmy
- obsahujú sacharidy, 5 g vlákniny, bohatú zmes živín
- konzumenti majú nižšie riziko nádorov, rakoviny pľúc a kardiovaskulárnych problémov
- jeden z najlepších potravinových zdrojov bóru, ktorý dodáva energiu a je prevenciou pred vznikom osteoporózy
- šupky vykazujú silnú antioxidačnú aktivitu
- víťazí odroda Red Delicious
- v roku 2003 boli jablká zaradené medzi 12tími najviac kontaminovanými potravinami pesticídmi, preto sa odporúča konzumovať jablká z ekologického poľnohospodárstva

Marhule


- 2 stredne veľké marhule= 1,5 g vlákniny, vitamín A, betakarotén, 181 mg draslíka, 13 mg rastlinných sterolov (látky so zdravotnými prínosmi)
- obsahujú betakryptoxantín, ktorý ma silné antioxidačné účinky a znižuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny pľúc a hrubého čreva
- 2 malé marhule= 34 kalórií
- 0,5 šálky sušených marhúľ= 157 kalórií, stráca sa betakryptoxantín, ale zachovávajú si vitamín A a betakarotén
- 0,5 šálky zaváraných marhúľ= 106 kalórií, bohatšie na draslík a vlákninu a stále si zachovávajú vitamín A a betakarotén

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára