streda 7. decembra 2016

150 NAJZDRAVŠÍCH POTRAVÍN SVETA 1.diel

V tejto kategórii článku, vám budem postupne prinášať prehľad najzdravších potravín, ich obsahu a pozitívnych účinkov na náš organizmus.

ZELENINA

Artičoky


- potravina na prečistenie pečene
- obsahuje rastlinnú zlúčeninu silymarín, ktorá pomáha chrániť a vyživovať pečeň
- podávajú sa pri tráviacich ťažkostiach a poskytujú značnú úľavu od bolesti žalúdka, nauzey
( napínania na vracanie) a od vracania
- štandardný extrakt z artičok sa používa aj na liečbu vysokého cholesterolu
- v jednej priemerne veľkej artičoke je 6,5 g vlákniny, so 60 kalóriami
- 1artičoka obsahuje 72 mg horčíka, 425 mg draslíka a pre zrak potrebné karotenoidy


Rukola


- 1 šálka= 5 kalórii
- obsahuje kyselinu listovú, karotenoidy, vitamín A, rovnaké množstvo vápnika ako špenát, ale menej oxalátov ( látky, ktoré obmedzujú vstrebávanie vápnika)
- obsahuje vitamín K, ktorý je nenahraditeľný pri zrážaní krvi a pri vývine silných kostí
- protirakovinové účinky ( rakovina pľúc a pažeráka, rakovina gastrointestinálneho traktu)

Špargľa


- obsahuje vitamín K, draslík, kyselinu listovú, vitamín B
- šálka varenej špargle obsahuje 3,6 g vlákniny pri obsahu 40 kalórií
- obsahuje látky na podporu zdravia tráviaceho traktu, a látky s protirakovinovými účinkami
- roku 2003 bola zaradená do zoznamu 12tich potravín, ktoré sú najmenej kontaminované pesticídmi

OBILNINY

Ovsené vločky


- ovos obsahuje 55 % rozpustnej a 45 % nerozpustnej vlákniny
- protizápalové a zdraviu srdca prospešné účinky
- pomáha znižovať hladinu cholesterolu, reguluje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a náhlej cievnej mozgovej príhody
- obsahujú 5g vlákniny a 8,5 g bielkovín v dvoch tretinách šálky
- fosfor, selén, draslík, mangán a niekoľko mg železa
- vyhýbať by sa im mali ľudia citliví na glutén a tí, ktorí majú problémy s kyselinou močovou ( dna a obličkové kamene)

Quinoa


- mrlík čilský
- vysoký obsah bielkovín
- sa môže používať na výrobu múky, polievky alebo ako cereálie na raňajky
- môže nahradiť ryžu alebo podávať ju ako prílohu k jedlu
- obsahuje 5 g vlákniny, v 0,5 šálky obsahuje 8 mg železa
- bohatá na vápnik, fosfor, horčík, draslík, meď, mangán a zinok

Ryža (nelúpaná)

- hnedá ryža je v porovnaní s bielou ryžou výživnejšia, obsahuje vitamín B6, niacín, horčík, mangán, fosfor, selén a trochu vitamínu E
- odstránením otrúb sa odstraňuje vláknina, vitamíny a minerálne látky a vzniká biela ryža
- šálka varenej hnedej ryže obsahuje 4 g vlákniny ( 4 x viac ako biela ryža)
- protirakovinové účinky ( rakovina hrubého čreva, prostaty, prsníka)
- znižuje hladinu cholesterolu a slúži ako prevencia ochorení srdca

STRUKOVINY

Fazuľa


- 1 z najlepších zdrojov vlákniny
- šálka varenej (červenej) fazule obsahuje 11 g vlákniny, a malej (červenej) fazule až 17 g vlákniny
- znižuje cholesterol
- zlepšuje reguláciu krvného cukru a inzulínu
- nízke glykemické zaťaženie
- protirakovinové účinky
- v 1 šálke 15 g bielkovín
- obsahuje molybdény (červená fazuľa), horčík, železo, zinok, draslík

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára