streda 14. decembra 2016

150 NAJZDRAVŚÍCH POTRAVÍN SVETA 13.diel

OVOCIE

Sušené slivky

- bohaté na vlákninu, prospešné pri znižovaní rizika vzniku rakoviny hrubého čreva, konečníka, pri kardiovaskulárnych ochoreniach, pri rakovine prsníka a diabete
- dobrý zdroj vitamínu A a C, draslíka, železa
- antioxidant



Hrozienka

- obsahujú látky s protirakovinovými a antioxidačnými vlastnosťami
- bohaté na bór, podporujúci zdravie kostí a kĺbov, dôležité hlavne pre ženy





Maliny

- patria medzi potraviny s najvyšším obsahom vlákniny
- obsahujú vápnik, horčík, fosfor, draslík, vitamín C a K
- obsahujú látky s antibakteriálnymi a antivírusovými vlastnosťami






Jahody

- obsahujú látky chrániacie bunky pred rakovinou krčka maternice a prsníka
- zložky v jahodách môžu chrániť mozog a pamäť
- obsahujú vápnik, horčík, fosfor, draslík a vitamín C




Melón

- vysoký obsah vody, lykopénu, vitamínu A a karotenoidov
- lykopén znižuje riziko  vzniku rakoviny prostaty






BYLINY, KORENINY, KORENIE

Kurkuma

- má protizápalové účinky, ktoré zmierňujú bolesť svalov, znižujú artritídu a bolesť kĺbov
- obsahuje skupinu zložiek, ktoré majú pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu, majú silné antioxidačné účinky a protirakovinové účinky
- má pozitívne účinky pri chorobách pečene


Ocot

- obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych látok a aminokyselín
- kvalitný ocot je nepasterizovaný, nefiltrovaný, tradične varený, tradične kvasený alebo zretý v sude
- najznámejší a zdraviu prospešný je jablčný ocot
- môže mať určitý vplyv na hladinu cukru v krvi a na hladinu inzulínu





ORECHY, SEMIENKA A MASLO Z NICH

Sezamové semienka, sezamové maslo a tahini (sezamová pasta)

- obsahujú látky, ktoré zvyšujú vstrebávanie vitamínu E, zlepšujú lipidový profil, pomáhajú normalizovať vysoký krvný tlak, znižovať cholesterol a môžu podporovať odbúravanie tukov
- sú bohaté na minerálne látky, bielkoviny a vápnik



Slnečnicové semienka

- bohaté na látky, ktoré pôsobia proti ochoreniam, ako antioxidanty a antikarcinogény
- obsahujú látku znižujúcu cholesterol  a podporujúcu zdravie prostaty
- sú zdrojom selénu a vitamínu E, ktoré sú účinné v boji proti rakovine a ochoreniam srdca
- obsahujú bielkoviny, vlákninu, draslík, horčík, fosfor, železo, mangán, meď, zinok

Vlašské orechy

- obsahujú najvyššie množstvo omega-3 mastných kyselín zo všetkých orechov
- zmierňujú hlad a u detí spôsobujú pokles problémov so správaním a menej porúch pozornosti
- obsahujú bielkoviny, vlákninu, vápnik, horčík, fosfor, draslík, mangán
- podporujú správne fungovanie mozgu

ZELENINA

Tekvica

- nízky obsah kalórií, vysoký obsah draslíka, vitamínu A, betakaroténu
- môže znižiť riziko vzniku mŕtvice
- obsahuje ďalšie zdraviu prospešné látky




Portulaka kapustná (zeleninová)

- má najvyšší obsah omega- 3 mastných kyselín zo všetkých druhov lisovej zeleniny






Špenát

- jeden z najlepších zdrojov vitamínu K
- obsahuje vitamín D,A,C, horčík, vápnik, mangán, železo, kyselinu listovú
- je skvelou náhradou mliečnych výrobkov z dôvodu vysokého obsahu vápnika
- protirakovinové účinky, bojuje proti rakovine prostaty
- antioxidačné účinky
- patrí medzi potraviny s najnižším obsahom kalórií
- obsahuje luteín, ktorý chráni oči pred ochoreniami a stratou zraku

Tekvica (zimná a letná)

- vysoký obsah draslíka, vitamínu A, karotenoidov, betakaroténu
- zimná tekvica má vyšší obsah sacharidov
- sú rôzne odrody s rôznymi zdraviu prospešnými vlastnosťami
- vysoký obsah vody, vlákniny a nízky obsah kalórií

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára