Horčičné semená
- obsahujú látky potláčajúce tvorbu a rast nádorov
- kvalitná horčica povzbudzuje chuť do jedla, neutralizuje jedy a zlepšuje krvný obeh
Pamajorán
- má najvyššiu antioxidačnú aktivitu
- bohatý na množstvo živín, predovšetkým na vápnik, horčík, zinok, železo, draslík, meď, bór, mangán, vitamín C, A a niacín
- olej, čertsvé alebo sušené byliny majú antibakteriálne a antiparazitárne vlastnosti
- olej sa používa na podporu trávenia a podporuje funkciu kĺbov
- obsahuje zlúčeninu, ktorá má antimutagénne a prtirakovinové vlastnosti
- v homeopatii sa používa ako afrodiziakum
Petržlenová vňať
- detoxikačné a dezodoračné účinky
- petržlenový koreň má liečivé účinky na žalúdok
- rôzne štúdie sa zaoberajú účinkom na znižovanie hladiny cukru v krvi, na funkciu obličiek
- ďalšie štúdie preukázali zabraňovaniu množeniu baktérii v krvi, schopnosť očisťovať a omladzovať, potláčať pachy, zneškodňovať karcinogény, potláčať zápaly, podporovanie tvorby krvi a obnovu tkanív
Rozmarín
- obsahuje kyseliny, ktoré pôsobia protizápalovo, čo môže byť účinné pri vzniku astmy, ochorení pečene a ischemickej chorobe srdca
- rozmarínový olej priaznivo pôsobí na pečeň a chráni ju, má antimutagénne účinky, potláča nádory
- liek proti Alzheimerovej chorobe
- používa sa v aromaterapii, oživuje, podporuje hojenie a prináša šťastie
- v liečivých dávkach by sa nemal užívať počas tehotenstva, ináč nemá vedľajšie účinky
Šalvia
- v ajurvédskej medicíne sa používa ako očistná bylina
- olej pôsobí proti salmonele a kandide, má antibakteriálne a antivírusové účinky
- antioxidačné a protizápalové účinky, pôsobí proti zápalu ďasien a reumatoidnej artritíde
- využíva sa pri poruchách trávenia, pri bolesti hrdla a pri nadmernom potení
- posilňuje pamäť
- môže znižovať tvordu materského mlieka a neodpoúča sa užívať počas tehotenstva
Tymian (materina dúška)
- obsahuje tymol, čo je silné antiseptikum, má protizápalové a antioxidačné účinky
- pomáha pri trávení a respiračných problémoch
ORECHY, SEMIENKA A MASLO Z NICH
Arašidy a arašidové maslo
- bohaté na antioxidanty (ako jahody)
- skúma sa látka nachádzajúca sa v arašidoch, ktorá môže bojovať proti rakovine a jej množstvo sa zvyšuje pražením arašidov
- obsahujú látky znižujúce riziko srdcových ochorení, udržujú glykémiu, zdravý tráviaci systém, kožu a nervovú sústavu
Pekanové orechy
- konzumácia môže znížiť riziko diabetu 2. typu a slúžia spolu s ďalšími zdravými potravinami ako prevencia ischemickej choroby srdca
- rýchlo sa kazia, je potrebné ich konzumovať čerstvé alebo v škrupinke ich uskladniť v chladničke/ mrazničke
- jedná porcia na konzumáciu predstavuje 20 kusov týchto orechov
Pistácie
- štúdie dokazujú zníženie ischemickej choroby srdca, oxidačného stresu a zvýšenie hladiny HDL cholesterolu (dobrého)
- obsahujú látky posilňujúce imunitný systém, normalizujúce krvný tlak a udržiavajúce acidobázickú rovnováhu v tele
Tekvicové semienka
- podporujú zdravie prostaty a znižujú cholesterol
- bohaté na minerálne látky a pražením sa zastúpenie niekorých látok zvyšuje
ZELENINA
Cibuľa
- pôsobí proti rakovine žalúdka, pažeráka a prostaty
- pomáha pri tvorbe silných kostí a účinná je pri ischemických chorobách srdca
- obsahuje silné antioxidanty, pôsobí protizápalovo, antibioticky a antivírusovo
- dobrá pre astmatikov a alergikov
Feferónky
- zvyšujú hladinu endorfínov, podporujú zdravie očí a sú vhodné pri kašli a prechladnutí
- môže povzbudzovať metabolizmus, brániť vzniku žalúdočných vredov, ale neodporúča sa pri zápale hrubého čreva
- dokážu zmierňovať bolesti
- podľa výskumov znižujú hladinu inzulínu v krvi a pomáhajú pri odburávaní tukov, výrazniejšie u ľudí s obezitou
Paprika
- chudobná na kalóre
- vynikajúci zdroj vitamínu A, C, K, draslíka
- môže znížiť riziko rozvoja rakoviny pľúc
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára