sobota 9. septembra 2017

Aeropress pre kávomilcov

Milujem kávu v kaviarni. Chuť instantnej kávy pripravenej doma, sa s tou v kaviarni nedá porovnať. Káva pripravená z kapsúl cez prístroj, sa tiež nemôže rovnať napríklad espressu. Ako teda dosiahnuť kvalitu, doma pripravenej kávy, ktorá má svoju špecifickú chuť a zachová si arómu? Ak si nemôžeme dovoliť kvalitný a drahý kávovar alebo nemáme dostatočný priestor v kuchyni, je tu jedna z viacerých možností. Skvelý vynález, s minimálnou investíciou a s jednoduchou prípravou kávy. 

AEROPRESS

Videl som tento nástroj na prípravu kávy čoraz častejšie na internete. Keďže som si chcel kávu vychutnávať iným spôsobom a užívať si aj samotnú prípravu, rozhodol som sa ho vyskúšať. Už logicky som vedel, že káva z čerstvo pomletých zŕn bude mať lepšiu chuť a krásnu vôňu. Začal som svoje prvé pokusy s mletím kávových zŕn, ich dávkovaním a samotnou prípravou kávy. Chuť je neporovnateľná, no nie každému asi bude chutiť. Kto si rád vychutnáva kávu bez sladenia a bez mlieka, ocení tento spôsob prípravy kávy. Chuť je výrazná, arómu si zachováva od celých zŕn, cez pomletie, až do samotného vypitia kávy. Povedal by som, že je to pre pravých kávomilcov :)

Chce to určitý čas, aby sme si našli správny postup prípravy. To znamená, na akú hrúbku si zrná pomelieme, akú dávku zŕn zvolíme, dĺžka extrakcie, množstvo vody,... 



Výhody Aeropressu:
- nízka investícia
- ľahko prenosný, nezaberá veľa miesta, nevyžaduje údržbu (okrem dôkladného umývania)
- chuť kávy ovplyvňujeme my 
- zážitok z pripravovania kávy nielen pre nás, ale aj pre hostí
- môžeme experimentovať pri príprave kávy a výsledná chuť kávy sa mení, chuť a sila kávy môže byť stále iná

Ako ovplyvniť chuť kávy pripravenej cez Aeropress ?
- odroda kávových zŕn
- hrúbka pomletia kávových zŕn a veľkosť dávky
- dĺžka extrakcie a množstvo použitej vody
- spôsob prípravy- klasický alebo obrátený

Čo ak nám pripravená káva nechutí ? Ako môžem upraviť chuť ? Osvedčilo sa mi:
- prídavok škorice alebo kakaa
- mlieko do kávy Maresi
- tablička horkej 60 a viac %nej čokolády (konzumovať popri pití kávy)
- popri káve si dopriať trochu kvalitného rumu :)
Zvykne sa pridávať priamo do kávy rum alebo whiskey, čokoláda, sirupy určené do kávy,...

Zaujímavosti na záver

Aeropress  je jednou z najmladších metód prípravy kávy, ktorú vynašiel Američan z firmy na výrobu hračiek. Zároveň si to hneď patentoval. Obľúbený je hlavne v Škandinávskych krajinách a nachádza sa takmer v každej kaviarni. Dokonca sa konajú aj majstrovstvá sveta v pripravovaní kávy aeropressom. 

Takže ak ste kávomilci, chcete si vychutnávať pravú chuť kávy, užívať si jej prípravu a zaplaviť okolie neopísateľnou arómou, aeropress určite nesklame. Môžeme to kľudne nazvať aj kávovým rituálom.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára