streda 1. novembra 2017

Správne nastavenie, až potom cvičenie

Držanie tela v stoji, v sede, pri chôdzi, pri dvíhaní predmetov zo zeme. O tom sa píše nie málo článkov. Cvičením sa to snažíme častokrát napraviť, no práve tu robíme niekedy najväčšie chyby. Tí čo cvičia kvôli iným, ako zdravotným dôvodom, si to uvedomujú možno ešte menej. Začnime už tu, budujme si disciplínu uvedomovania si držania tela a nastavenia jednotlivých segmentov. Osvojíme si to a v reálnom živote to bude jednoduchšie. Pred tým ako začneme cvičiť, uvedomujeme si ako stojíme ? Máme chodidlá v jednej línii a v rovnakom smere ? Aké máme držanie hlavy ? To je v statickej polohe a čo potom v pohybe ? Poďme si to trochu priblížiť. 

Na detailoch podľa mňa záleží. Mali by sme mať poznatky o optimálnom držaní tela, mechanike pohybu, technike cvičení, ktoré využívame vo svojich tréningoch. Detailov v každom cvičení je mnoho. Ak si nie ste istí, vyhľadajte skúseného a kvalifikovaného trénera. Táto investícia sa oplatí. Môžete sa tak vyhnúť zbytočným zraneniam, zdravotným problémom, stagnujúcemu výkonu, či nedosiahnutiu vytýčených cieľov. 

Každé cvičenie sa dá rozpísať zvlášť, určite sú na to články, či publikácie. Ja chcem upozorniť na to, že snáď každý človek má na tele dysbalancie, odchýlky v držaní tela, preto by sme si vždy nastavenie tela pred začatím cvičenia mali skontrolovať.  Východiskové postavenie, z ktorého začíname cvičenie. Práve kvôli spomenutým dysbalanciám, sa nám pocitovo môže zdať aktuálne držanie tela prirodzené, no nemusí byť správne. Napríklad pred začiatkom drepovania, sa môže stať, že jedna noha je viac predsunutá vpredu ako druhá, alebo rotácia v členku je na jednej nohe väčšia, ako na druhej. Tých príkladov je mnoho. 
Kontrolujte sa alebo sa nechajte kontrolovať trénerom a ten by sa mal snažiť o nápravu.

To je potrebné aj počas pohybu v každom cvičení. Stačí niekedy malá odchýlka a problém, ktorý už existuje (možno ani o ňom nevieme), sa zhorší alebo dôjde rovno k zraneniu. Ako príklad opäť použijem drepy, sám som na sebe nie raz spozoroval odchýlky. Častý problém je v spodnej pozícii drepu, niekedy pokles panvy na jednu stranu. Nemusíte to vidieť z prednej strany v zrkadle, no tréner to môže vidieť veľmi dobre zo zadnej strany. To je tiež jedným z mnohých príkladov , čo sa drepov týka. 

Niekedy je nastavenie tela, či už v statickej polohe alebo v pohybe ťažké, možno aj nemožné. Vtedy je lepšie sa danému cvičeniu nevenovať a začať s nápravnými cvičeniami a potom sa postupne vrátiť k cvičeniu, kde sa problém objavil. Taktiež je možné vyskúšať aj inú variantu cvičenia. Vždy začať od najjednoduchšieho a postupne sa prepracovať tým zložitejším. Nevhodné nastavenie bude negatívne vplývať na výkon, na zdravie a práve také detaily rozhodujú, hlavne ak chceme byť lepší a posúvať sa vpred. 

Cvičme vždy s rozumom, sústredene, premýšľajme nad tým a zamerajme sa aj na tie najmenšie detaily. Nechajme si poradiť od skúsenejších, ak je to potrebné. Tiež je to neustály proces vzdelávania a zdokonaľovania sa. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára