piatok 29. septembra 2017

Transfagarasan

Rumunsko je často vyhľadávanou destináciou. Hlavne kvôli prírode. Jedným z najznámejších miest je Transfagarasan. Najvyššie položená cesta v krásnych horách, sa kvôli snehu otvára až začiatkom júla a zatvára koncom októbra.

Cestu sme si s priateľmi prešli počas dovolenky a bol to zážitok. Dozvedel som sa o tomto mieste z motorkárskych cestopisov, pretože je to raj pre motorkárov. Tých stretnete veľa a my sme mali šťastie na tých našich zo Slovenska :) Ak sa na začiatku cesty pozriete na vrcholy a kľukatú cestu siahajúcu vysoko do hôr, nenapadlo by vás, že je možné autom dostať sa až hore. Každý úsek cesty je zážitok, no na vrchole musíte mať šťastie, aby ste túto krásu videli z vrcholu celú. Ak bude hmla, z výhľadu nič nebude. Zaujímavý je teplotný rozdiel. My sme začínali cestu v 30°C a hore to bolo 8°C. Rozdiel je samozrejme cítiť aj vo vzduchu. Čistý horský vzduch je radosť dýchať.


Okrem motorkárov, tam môžete natrafiť aj na športové autá, natáčal sa tam aj TOP GEAR. Fotenie svadobných portrétov, kempovanie popri ceste nie je ničím neobvyklým. Vysokohorské obchodíky plné syrov, údenín, mliečnych výrobkov, stáda voľne sa pasúcich oviec dodáva tu správnu atmosféru. Pri výstavbe cesty zahynulo 40 ľudí. Nedávalo mi zmysel, ako dokázali v minulosti, niečo tak zložité postaviť. Dĺžka okolo 90 km  v náročnom horskom teréne je toho dôkazom. Kto rád spoznáva a cestuje, nájde si ďalšie podobné cesty v blízkosti. Osobne som ich ešte nenavštívil. Jednou z nich je Transalpina, ale tak tam až nabudúce :) 

Stojí za to, túto cestu navštíviť a celú si ju prejsť.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára