utorok 31. októbra 2017

SM System

Nie je tajomstvom, že ľudí s problémami chrbtice neustále pribúda. Od dysbalancií, až po herniu disku. Operácia môže a nemusí pomôcť a radil by som ju na posledné miesto riešenia tohto problému. Lieky a infúzie prinesú dočasnú úľavu, no náš problém nevyriešia. Riešením je pravidelné cvičenia, upravenie optimálneho držania tela a zmena pohybových návykov. SM System je jednou z metód, ktorú odporúčajú lekári, využívajú ju tréneri, fyzioterapeuti. Teraz si ju trochu predstavíme.

Zakladateľom tohto cvičenia je MUDr. Richard Smíšek. Cvičí sa pomocou elastického lana, ktoré bolo vytvorené konkrétne pre to cvičenie. Je tam nastaviteľný odpor, takže cvičenie je vhodné pre každého v akomkoľvek veku. Cvičenie prebieha v stoji, no v určitých prípadoch aj v sede na stoličke alebo lavičke. Začína sa metodikou cvičenia, správne postavenie tela, aktivácia svalov, nácvik dýchania a pohybu. Strieda sa fáza relaxácie (uvoľnenie svalov) s fázou aktivácie (napnutie svalov). Dopracovať sa dá až ku kondičnému tréningu. Všetko podľa potrieb a cieľov daného človeka.

MUDr. Smíšek cvičenie vyvíjal na základe chôdze, pri ktorej by malo dochádzať ku vzájomnej koordinácii paží a dolných končatín. Na základe toho zostavil systém cvičení, od najjednoduchších až po tie náročné. Počas cvičenia dochádza k predlžovaniu chrbtice, vytváraniu priestoru medzi stavcami, pričom platnička nasáva vodu z priestoru a to vedie k jej postupnej liečbe.  Liečba môže trvať  3 mesiace a viac. Záleží od stavu poškodenej platničky a od samotného pacienta, ako bude pristupovať k liečba. Odporúča sa cvičiť 10-15 minút denne, áno denne, aby sa dostavil požadovaný efekt. Myslím, že to nie je veľa, ak nám to má zlepšiť zdravie a na začiatok to úplne stačí. Cvičenie aj napriek tomu, že vyzerá jednoducho, dá zabrať. 

Vlastná skúsenosť s cvičením

Odporúčam cvičiť sústredene. Dbať na správne držanie tela, sústredene dýchať a uvedomovať si pohyb. Cvičí sa na boso, najlepšie osamote alebo niekde, kde nikto nebude rušiť. Pokiaľ je to možné tak pred zrkadlom, kde je možné kontrolovať držanie tela. Zo začiatku to chce trpezlivosť, potom sa držanie tela a pohyby stávajú prirodzenými, kondícia a vytrvalosť sa bude zvyšovať postupne. Zo začiatku bude skôr nastávať únava. Je dobré si dávať aj pauzu a taktiež pravidelne dopĺňať tekutiny.


Pre koho je cvičenie určené ?

Dovolím si tvrdiť, že pre každého, pretože neslúži iba na liečbu, ale aj ako prevencia pred poruchami pohybového aparátu. Posilníme svaly, upravíme držanie tela, zdokonalíme koordináciu pohybov, zvýšime kĺbovú pohyblivosť a svalovú elasticitu. Sila, kondícia, vytrvalosť, mobilita, flexibilita, to všetko je možné týmto cvičením ovplyvniť a hlavne bezpečne. Cvičenie je ďalej určené pri diastáze, skolióze, hernii disku, nešpecifických bolestiach chrbta, vhodné taktiež počas tehotenstva.

Máte záujem dozvedieť sa viac alebo si cvičenie vyskúšať ?

Výhodou je, že pri minimálnej investícii, viete SM System využiť kdekoľvek, aj v pohodlí domova, tak ako to robím aj ja sám. Ak chcete začať, je potrebné naučiť sa cvičenia s trénerom a to všetko postupne. Ak máte záujem, veľmi rád poskytnem viac informácii o tomto cvičení a môžeme si dohodnúť individuálny tréning, kde si cvičenie vyskúšate. V prípade záujmu nastavíme program, ktorý môžeme absolvovať spolu alebo osamote, s priebežným sledovaním a konzultáciami. 

Verím, že Vás táto metóda cvičenia zaujme a nájde si miesto vo Vašom tréningu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára